Economie

15.016 cereri depuse de fermierii teleormăneni pentru anul 2021

Numărul total de cereri depuse de fermieri pentru anul 2021 este de 15.016, a declarat Eugen Coman, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Teleorman.

Raportul “Informare privind campania de primire a cererilor de plată/ajutor financiar depuse de fermieri la APIA – Centrul Județean Teleorman în anul 2021” a fost întocmit de reprezentanții APIA Teleorman pentru ședința Colegiului Prefectural de miercuri.

“Activitatea de primire a cererilor de la fermieri s-a finalizat la 11 iunie 2021, obiectivul principal, acela de a asigura înregistrarea la APIA pentru plată a unor suprafețe agricole mai mari decât în anul anterior, fiind atins. Acest lucru presupune implicit creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene și de la bugetul de stat destinate finanțării sectorului agricol teleormănean, ce vor atinge în 2021 valori de ccc. 100 milioane euro”, a declarat Eugen Coman.

Conform informațiilor din raportul menționat, numărul total al cererilor din 2021 a scăzut cu 694 unități, față de anul 2020. La fel ca anul trecut, în orașul Videle au fost depuse cele mai mult cereri, și anume 4090, deși s-a înregistrat o scădere de 186 de unități.

Cu toate acestea, suprafața agricolă solicitată în cererile unice de plată din 2021 este de 433.259,62 ha. Comparativ cu anul precedent, numărul suprafeții agricole a crescut cu 6,117.10 ha. Pentru aceste rezultate, Eugen Coman oferă o explicație: “Confirmă o tendință de renunțare la utilizarea terenului în mod particular, pe suprafețe mici/fragmentate, în favoarea arendării/comasării terenurilor pentru a crește productivitatea și competitivitatea pe piață, iar, pe de altă parte, este evidentă și scăderea în mod natural a numărului fermierilor vârstnici”.

În ceea ce privește numărul de animale, cumulat din toate speciile, pentru sprijinul cuplat, acesta este de 62.375 cap. în județ, transmit reprezentanții APIA Teleorman, având o creștere de câteva mii de capete, comparativ cu 2020. Cât despre sectorul zootehnic, în general, sursa citată precizează că “numărul de animale, pe specii, declarate în cererile depuse in 2021, se mentine relativ constant comparativ cu 2020”.

“Astfel, încă o dată APIA a demonstrat că este o instituție modernă, adaptată noilor tehnologii și că profesionalismul, forța și unitatea echipei sunt cheia succesului, chiar și în circumstanțele actuale fără precedent, fiind capabilă să se adapteze unor dificultăți administrative excepționale, iar majoritatea fermierilor teleormăneni au demonstrat că sunt deschiși și/sau conectați la tehnologia actuală, care reprezintă viitorul unei agriculturi moderne”, a concluzionat Eugen Coman, directorul executiv al centrului APIA din Teleorman, la finalul raportului.

Prin urmare, acesta transmite că următoarea activitate a centrului reprezintă efectuarea controlului administrativ, “inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora pentru controlul la fața locului, precum și transmiterea eșantioanelor către autoritățile/departamentele de control, potrivit dispozițiilor Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.