Monica DUMITRESCU
Pregătirile pentru înscrierea copiilor în învăţământul primar sunt în toi. Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman a aprobat planul de şcolarizare pentru anul 2014-2015 propus de unităţile de învăţământ. Conform acestuia, la toamnă în Teleorman vor lua fiinţă 148 de clase pregătitoare. Comparativ cu anul şcolar trecut numărul estimat al claselor pregătitoare pentru anul şcolar 2014-2015 este mai mare.
Conform calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, înscrierile în clasa pregătitoare şi clasa I demarează în data de 24 februarie. Până atunci unităţile de învăţământ organizează zilele porţilor deschise pentru a prezenta oferta educaţională şi spaţiile în care vor învăţa copiii.
Metodologia de înscriere în învăţământul primar nu a suferit modificări comparativ cu anul trecut. Şi anul acesta înscrierile în învăţământul primar se fac în două etape. În prima etapă se pot înscrie atât copiii ai căror părinţi optează pentru şcoala de circumscripţie, cât şi cei care aleg o altă şcoală. La clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv. Copiii care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2014-2015 şi împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv pot fi înscrişi în clasa I, potrivit metodologiei, la fel cum a fost şi în ultimii doi ani. Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2014 inclusiv pot să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. În acest caz, copiii trebuie evaluaţi psihosomatic, iar înscrierea lor se face la solicitarea scrisă a părinţilor, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice arată că cei mici sunt pregătiţi.
În perioada 24 februarie – 14 martie, părinţii vor completa, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, cererile-tip de înscriere.
Pe 21 martie are loc repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar care nu au fost admişi din lipsă de locuri şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea în şcoala de circumscripţie.
În perioada 21 – 22 martie, unităţile de învăţământ vor afişa lista candidaţilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă.
A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare are loc din 24 martie. În intervalul 25 martie – 4 aprilie vor fi despuse cererile-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. Pe 11 aprilie vor fi afişate, la fiecare unitate de învăţământ, listele finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare, iar în intervalul 14 – 18 aprilie vor fi centralizate şi soluţionate de către inspectoratul şcolar cererile părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ.
Clasele de “simultan” rămân în actualitate
Nici anul acesta nu scăpăm de învăţământul simultan. Din cauza numărului mic de copii, în câteva localităţi teleormănene nu pot fi înfiinţate clase decât în regim simultan în care vor învăţa laolaltă elevi din clasele primare. Anul trecut, în Teleorman au fost înscrişi în clasa pregătitoare peste 2500 de copii. Cele mai solicitate unităţi de învăţământ au fost Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” Alexandria, Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Roşiorii de Vede, Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Alexandria, Şcoala Gimnazială nr. 4 Turnu Măgurele, Liceul Teoretic “Marin Preda” Turnu Măgurele, “Şcoala Gimnazială nr. 1 Videle, Şcoala Gimnazială nr. 2 Videle, Şcoala Gimnazială nr. 3 Zimnicea (în mediul urban) şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Lunca, Şcoala Gimnazială Tătărăştii de Jos, Şcoala Gimnazială nr. 1 Cosmeşti (Ciuperceni), Şcoala Gimnazială nr. 1 Izlaz, Şcoala Gimnazială nr. 1 Dobroteşti, Şcoala Gimnazială Peretu, Şcoala Gimnazială Plosca, Şcoala Gimnazială nr. 1 Orbeasca de Sus (în mediul rural).
Din cauza numărului mic de copii care s-au înscris în clasa pregătitoare anul trecut în 13 localităţi teleormănene au fost reuniţi toţi copiii din învăţământul primar, de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a pentru a încropi efectivul necesar funcţionării unei singure clase de simultan.
Printre acestea se numără Şcoala Suhaia, Şcoala Uda Paciurea, Fântânele, Crângu, Balaci, Zâmbreasca, Bujoreni, Liţa, Nenciuleşti, Săceni, Dracea.