Monica DUMITRESCU
Doar 1467 de candidaţi din cei 2627 înscrişi în prima sesiune a Bacalaureatului în Teleorman, vor susţine proba de evaluare a competenţelor digitale. Restul au permis ECDL, care îi scuteşte de această probă, sau au susţinut-o în sesiunile anterioare. Proba de evaluare a competenţelor digitale este a doua probă orală în cadrul primei sesiuni a Bacalaureatului din acest an şi este programată în perioada 21-24 iunie. Până atunci candidaţii teleormăneni la Bacalaureat se vor bucura de o scurtă pauză, timp în care candidaţii din alte judeţe care au studiat în limba maternă vor susţine proba orală la această disciplină.
Cum se desfăşoară proba de evaluare a competenţelor digitale
Candidaţii vor intra în sălile de examen conform programării şi vor avea la dispoziţie 90 de minute din momentul primirii subiectelor, pentru rezolvarea acestora. Conform metodologiei, toţi candidaţii care susţin proba în aceeaşi zi primesc aceeaşi variantă de subiecte.
Candidaţii nu vor primi note, ci li se va stabili nivelul de competenţă în funcţie de punctajul obţinut. Pentru a abţine nivelul de competenţă digitală “utilizator experimentat”, candidaţii trebuie să obţină între 75-100 de puncte. Pentru cei care obţin între 56-74 de puncte se acordă nivelul de competenţă “utilizator avansat”, iar pentru cei care se încadrează în intervalul 31-55 de puncte nivelul este “utilizator mediu. Între 11 şi 30 de puncte se acordă “utilizator începător, iar celor care obţin mai puţin de 11 puncte nu li se acordă nivel de competenţă, aceştia primind un certificat de atestare a competenţelor digitale pe care se scrie doar punctajul.
Pentru promovarea Bacalaureatului participarea la această probă este obligatorie, dar şi suficientă, rezultatul final al examenului nefiind influenţat în niciun fel de rezultatul probei de evaluare a competenţelor digitale.
Ca şi la celelalte probe ale bacalaureatului candidaţilor le este este interzis să intre în sălile de examen cu telefoane mobile sau materiale ajutătoare. Nerespectarea acestei prevederi atrage după sine eliminarea din examen indiferent dacă materialele ajutătoare au fost sau nu folosite. Pe lângă dreptul de a continua examenul în această sesiune, candidaţii eliminaţi pierd şi deptul de a mai susţine examenul în următoarele două sesiuni.
Ultima probă orală, cea de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă străină, a fost programată pentru intervalul 27 iulie-1 august şi va fi susţinută de 1985.
Probele scrise încep pe 4 iulie
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, în Teleorman s-au înscris pentru susţinerea bacalaureatului în sesiunea iunie-iulie 2016, în total 2627 de candidaţi teleormăneni. Dintre aceştia, 2047 sunt absolvenţi din promoţia curentă, iar restul de 580 sunt absolvenţi ai promoţiilor anterioare care fie nu au participat, fie nu au promovat examenul.
Candidaţii vor susţine probele orale în unităţile de învăţământ absolvite. La probele orale candidaţii nu primesc note, ci nivele de competenţă care nu influenţează în niciun fel rezultatul examenului de Bacalaureat, prezenţa la acestea fiind obligatorie şi suficientă pentru promovare.
Adevăratele emoţii pentru candidaţii la Bacalaureat în prima sesiune din acest an încep odată cu probele scrise, la care, pentru a promova, candidaţii trebuie să obţină minim nota cinci la fiecare disciplină, însă media celor trei probe trebuie să fie cel puţin 6.
Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016, încep luni, 4 iulie, cu testarea cunoştinţelor de limbă şi literatura română. Pe 5 iulie elevii vor susţine proba scrisă la limba maternă, iar pe 6 iulie candidaţii vor da proba obligatorie a profilului. Examenul de Bacalaureat se va încheia cu proba la alegere a profilului pe 8 iulie.
Pe 12 iulie, potrivit programării, se vor afişa primele rezultate şi tot atunci se vor depune contestaţiile. Între 13 şi 15 iulie vor fi rezolvate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 16 iulie.
Probele scrise ale Bacalaureatului vor fi susţinute în Teleorman în 10 centre, organizate în licee din Alexandria, Roşiorii de Vede, Turnu Măgurele, Zimnicea şi Videle, lucrările la probele scrise urmând a fi evaluate în două centre, ambele în municipiul Alexandria.
Ca şi în anii anteriori, candidaţii nu vor avea voie să intre la examenul de bacalaureat cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, manuale, cărţi, ciorne, telefoane sau alte mijloace care le-ar putea uşura fraudarea examenului. Candidaţii care nu respectă regulile vor fi eliminaţi şi nu vor mai putea susţine Bacalaureatul nici în următoarele două sesiuni. Probele promovate până la momentul eliminării nu vor fi recunoscute.
Sălile în care se desfăşoară probele examenului de bacalaureat, cele în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi sălile în care se preiau, se evaluează şi se depozitează lucrările scrise vor fi monitorizate audio-video.