Consiliul Județean Teleorman organizează prima ediție a „Zilei Județului Teleorman”, eveniment aflat sub auspiciile primei atestări documentare cunoscute, datând din 14 mai 1441, privind existența sub această denumire a județului Teleorman.
Menționarea se află înscrisă în hrisovul domnitorului Vlad Dracul, care întăreşte mai multe ocini „Mănăstirii Glavacioc”, iar „în Teleorman, Mirceştii…”
Sărbătorirea în premieră a „Zilei Județului Teleorman” a generat entuziasm și a determinat organizarea unor manifestări festive de anvergură de către Consiliul Județean Teleorman. „În deplin respect pentru istoria și tradițiile noastre, avem datoria și privilegiul să redescoperim și valorificăm permanent bogatul tezaur istoric, artistic și folcloric teleormănean, într-un efort la care, vă rugăm, dragi teleormăneni, să ne fiți alături! Dorim ca în anul de grație 2019 să organizăm, pentru prima dată, un eveniment cultural excepțional, dedicat promovării județului Teleorman, cu ocazia declarării oficiale a datei de 14 mai drept Ziua Județului Teleorman”, arăta președintele Consiliului Județean Teleorman, Ionel Dănuț Cristescu.
Suita manifestărilor organizate cu acest prilej a fost deschisă cu Concerte de Paști, în perioada 20-23 aprilie a.c. și continuă, în luna mai, cu un program special. Primele manifestări artistice debutează cu spectacole de teatru susținute, în data de 7 mai a.c., de Ateneul Național din Iaşi, la Sala Polivalentă din Alexandria, astfel: ora 1000, spectacol cu piesa „Cenuşăreasa”; ora 1300, spectacol cu piesa „Cenuşăreasa”; ora 1900, spectacol cu piesa „Comedie cu Olteni”.
Printre cele mai importante evenimente culturale organizate cu prilejul Zilei Județului Teleorman se evidențiază organizarea ediției jubiliare a pretigiosului Festival-concurs național de muzică uşoară „Teleorman Pop Fest”(„Ghiocelul de Aur”), manifestare culturală de excepție, cu o tradiţie de 50 ani, care va avea loc în perioada 8-9 mai a.c., în municipiul Alexandria, pe platoul din faţa Casei de Cultură, după următorul program:
– 8 mai, ora 1900– Concurs de muzică pop cu tineri interpreţi și Concert Irina Rimmes;
– 9 mai, ora 1930– Concurs de muzică pop cu tineri interpreţi; „Gala Laureaţilor” și Concerte Ioana Ignat și Andra.
Evenimentul de Lansare a conceptului “Produs în Teleorman”, care se va desfășura în data de 10 mai 2019, de la orele 1200, cu deschiderea „Expoziţiei cu vânzare” organizată pe platoul din faţa CJT, reunind mai mulți producători din judeţ și Gastronomie specifică Teleormanului, continuă manifestările primei ediții a „Zilei Județului Teleorman”. Vor fi prezenți cu spectacole artistice: Ansamblul “Burnasul” – în 10 și 12 mai; trupe de artişti amatori din Teleorman – 11 mai.
De asemenea, publicul este invitat, în aceeași zi, la Expunerea celui mai vechi document în slavonă care face referire la existenţa judeţului Teleorman. Prezentarea acestuia va avea loc în holul de la intrarea CJT, unde va fi organizată și Lansarea aplicaţiei „Teleorman App”. În holul din faţa Sălii de şedinţe a CJT va fi organizată pentru public o Expoziţie de pictură.
Un alt moment de atracție va fi Spectacolul de muzică organizat în 10 mai, de la orele 2100, pe platoul din faţa Casei de Cultură din Alexandria – Concert “Distinto” și Concert “Amadeus”.
Teleormănenii vor avea prilejul să participe și la o altă premieră, Turul Ciclist al judeţului Teleorman, eveniment care va avea loc în două etape, astfel:
– în data de 11 mai a.c.,, orele 1000 – 1400 –etapa I ; START – ora 1000, Alexandria, str. Dunării nr.178 – Nanov – Buzescu– Mavrodin – Nenciuleşti – Părul Rotund – Albeşti – Dulceanca – Vedea – Roşiori de Vede – Balta Sărată – Călmăţuiul de Sus – Plopii Slăviteşti – Brâncoveanca – Slobozia Mândra – Uda Clocociov – Saelele – Lunca – Segarcea Vale – Liţa – Turnu Măgurele – Ciuperceni – Seaca – Năvodari – Vânători – Viişoara – Lisa – Piatra – Voievoda – Moşteni – Furculeşti – Alexandria, str. Dunării, nr.178- SOSIREA.
– în data de 12 mai a.c., în intervalul orar 1000 – 1300 ,etapa a II-a. START – ora 1000, Alexandria, str. Dunării nr.178 – Lăceni – Orbeasca de Jos – Orbeasca de Sus – Olteni – Perii Broşteni – Brătăşani – Deparaţi – Lada – Slăveşti – Tătărăştii de Jos – Tătărăştii de Sus – Siliştea-Gumeşti (Centrul Memorial Marin Preda) – Baldovineşti – Ciolăneştii din Deal – Ciolăneştii din Vale – Belciug – Gărăgău -Vârtoapele de Sus – Vârtoapele de Jos – Copăceanca – Călineşti – Mavrodin – Buzescu – Nanov – Alexandria, str. Dunarii, nr.178, SOSIREA.
Festivitatea de premiere a cicliștilor va avea loc la ora 1315, pe platoul din faţa Casei de Cultură din Alexandria.
De asemenea, pe platoul din faţa ANAF, între orele 1000-1400, publicul va putea admira o Expoziție de mașini de epocă din colecții particulare.
Totodată, vor fi organizate Concursuri sportive pentru copii, pe grupe de vârstă, între orele 1015 – 1345 și o Expoziţie de echipamente ISU, IJJ, IPJ, între orele 900-1700, pe platoul din faţa ANAF.
În dimineața zilei de sâmbătă, 11 mai, de la orele 1000, va avea loc, în orașul Zimnicea, Parada Europei, ed. a XIII-a, eveniment organizat de Consiliul Județean Teleorman și Asociația Euro Teleorman. Parada Europei a fost inițiată și organizată în anul 2005 de președintele Liviu Nicolae Dragnea și, de atunci, s-a desfășurat doar cu o întrerupere de un an, devenind un eveniment de referință, care s-a bucurat de succes și de elogiile tinerilor participanți.
Seria manifestărilor va continua în data de 11 mai a.c., în intervalul orar 1100-1300, cu Spectacolul organizat de echipa de „drill team” şi fanfara militară, în fața fântânii arteziene din zona centrului pietonal al municipiului Alexandria.
În seara aceleiași zile, 11 mai, orele 1930, pe platoul din faţa Casei de Cultură Alexandria, publicul teleormănean va avea ocazia să urmărească Spectacolul Cenaclului Flacăra.
În data de 14 mai a.c., de la orele 1400 la 1430 va fi organizată Şedinţa Festivă a Consiliului Judeţean Teleorman, urmată de o Conferinţă de presă, de la orele 1430 la 1445 și Protocol.
„Considerăm că este de bun augur, dar și o datorie de onoare pentru fiecare teleormănean să contribuie la punerea în valoare a zestrei culturale transmise de strămoșii noștri, la promovarea spiritualității acestui colț de rai, brăzdat de apele Dunării, tărâm al codrilor seculari și al magnificilor bujori ai erei glaciare ce înfloresc și azi pe meleaguri teleormănene” ,arăta, în mesajul adresat teleormănenilor, președintele CJT, Ionel Dănuț Cristescu.