Social

132 de absolvenţi de gimnaziu teleormăneni, înscrişi în prima etapă a admiterii în învăţământul profesional de 3 ani

Monica DUMITRESCU

După prima etapă a înscrierilor în învăţământul profesional de trei ani, desfăşurată la începutul acestei săptămâni, în Teleorman au mai rămas disponibile doar 36 de locuri în unităţi de învăţământ din Roşiorii de Vede, locurile disponibile în Alexandria şi Turnu Măgurele fiind ocupate în integralitate. Absolvenţii de gimnaziu teleormăneni care doresc să urmeze cursurile unei şcoli profesionale încă se mai pot înscrie la Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă” din Roşiorii de Vede unde au fost ocupate doar 15 din cele 28 de locuri disponibile la specializarea mecanic agricol sau la Liceul Tehnologic nr. 2, tot din Roşiorii de Vede, unde au fost ocupate doar 61 de locuri din cele 84 disponibile pentru calificarea în meseria de mecanic auto. La Liceul Tehnologic nr. 1 din Alexandria şi Liceul Tehnologic “Sf. Haralambie” din Turnu Măgurele, singurele unităţi de învăţământ care mai organizează învăţământ profesional de trei ani pentru anul şcolar 2014-2015 au fost ocupate toate locurile disponibile încă din prima sesiune a înscrierilor.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman a aprobat la propunerea unităţilor de învăţământ doar 168 de locuri pentru anul şcolar 2014-2015. Anul acesta este primul an în care se organizează învăţământul profesional sub acestă formă. Pe parcursul celor 3 ani de studiu, elevii vor parcurge discipline ale învăţământului obligatoriu, cât şi module de pregătire practică pentru calificare profesională, unităţile care organizează acestă formă de învăţământ având obligaţia de a face contract cu cel puţin o firmă la care elevii vor face practica.

La terminarea studiilor, tinerii primesc un certificat de calificare profesională cu care se pot angaja atât în România, cât şi în orice altă ţară a Uniunii Europene. De asemenea, în baza certificatului de absolvire a învăţământului obligatoriu, din clasa a XI-a , elevii îşi pot continua studiile în învăţământul liceal. Tinerii cu calificare profesională pot obţine mai rapid un loc de muncă, iar, după finalizarea cursurilor, aceştia îşi pot continua studiile în cadrul unui liceu, însă pot decide să şi lucreze în acelaşi timp. De asemenea, printr-un program naţional de susţinere a învăţământului profesional, tinerii pot beneficia de o bursă lunară în valoare de 200 lei pe parcursul studiilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.