Programul pilot „Fiecare copil merită o poveste„ aduce resurse în grădinițe și formează profesori pentru creșterea calității educației preșcolare în județ.
Alexandria, 25 martie 2019. Asociația OvidiuRo continuă parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean Teleorman pentru creșterea calității educației preșcolare în mediile defavorizate prin implementarea, la nivel județean, a programului pilot de lectură în grădinițe „Fiecare copil merită o poveste„. 1250 de copii din mediul rural din județ vor primi, în perioada următoare, Prima Carte, iar în 10 grădinițe din cele mai defavorizate comunități din Teleorman vor fi amenajate centre de bibliotecă, pentru a încuraja cititul împreună cu cei mici – acasă și la grădiniță.
„Fiecare copil merită o poveste„ este un program reglementat la începutul acestui an printr-un protocol de colaborare cu Ministerul Educației Naționale, reprezentând o premisă a asumării unui set de acțiuni comune, care să faciliteze dezvoltarea de politici publice eficiente în domeniul creșterii accesului la educație timpurie de calitate al copiilor din familii defavorizate.
Programul este lansat astăzi în Alexandria, când va avea loc o sesiune de formare cu profesorii din învățământul preșcolar – metodiști și responsabili de cercuri pedagogice care, pe bază de voluntariat, vor deveni ei înșiși formatori în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului, pentru toți cei 449 de profesori de învățământ preșcolar din județ. Ulterior, OvidiuRo va susține sesiuni de informare cu toți directorii din județ care au în structură învățământ preșcolar, cu profesorii de învățământ preșcolar care vor primi o GrădiBibliotecă pentru sala de grupă, precum și cu profesorii debutanți și cu bibliotecarii din județ.
„Ceea ce se întâmplă în primii ani de viață ai copilului este esențial atât pentru progresul său imediat, cât și pentru viitorul său. Această perioadă este fundamentală pentru dezvoltarea creierului, pentru formarea capacităților fizice, cognitive, lingvistice, sociale și emoționale ale copilului. Tot la vârstă preșcolară, copiii dobândesc atitudine pozitivă și motivație pentru activitatea școlară, fie ea formală sau non-formală. Așadar, având în vedere că educația timpurie își pune amprenta pe tot parcursul vieții copilului, este necesar ca programele școlare să fie de înaltă calitate, să ofere oportunitatea ca preșcolarii să-și atingă potențialul maxim în acord cu standardele naționale și europene. Pentru reușita educațională a copiilor, la fel de importanță este și implicarea tuturor factorilor care influențează dezvoltarea acestora: familia, instituțiile de educație, alți membri ai comunității.” declară Prof. Valeria Gherghe, Inspector Școlar General, Inspectoratul Școlar Județean Teleorman.
Până la finalul anului 2018, programul a ajuns în 12 județe, cu un total aproximativ de 20.000 de preșcolari care au primit o carte pentru acasă și peste 100 de grădinițe care au primit un centru de lectură – GrădiBiblioteca.
„După mulți ani de intervenții la firul ierbii, cea mai importantă concluzie este că avem nevoie să punem bazele unei infrastructuri sustenabile pentru educație preșcolară de calitate pentru toți copiii, în special în mediul rural. Practic, profesorii participanți la întâlnirile din cadrul programului vor duce resursele și vor disemina metodele de dezvoltare a limbajului către profesorii de învățământ preșcolar din tot județul. Acesta este modul de lucru pe care îl propunem partenerilor județeni și despre care credem că va avea un impact real la nivel național. Având și susținerea Ministerului Educației, printr-un parteneriat dedicat programului, intenționăm să îl transformăm în politică publică, pentru stimularea lecturii în grădinițe.” declară Maria Gheorghiu, Cofondator Asociația OvidiuRo.
La nivel național, în 2019, prin programul pilot „Fiecare copil merită o poveste„ OvidiuRo va implementa un mix de intervenții constând în (1) 400 de centre de bibliotecă adaptate vârstei preșcolare (2) formarea unui număr de 20.000 de profesori în metode de dezvoltare a comunicării orale și a premiselor citirii și scrierii folosind cărți ilustrate, inclusiv un kit de literație pentru fiecare profesor și (3) distribuirea a 80.000 de cărți ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul „Prima mea Carte„.