Economie

12 focare de pestă porcină africană, active la nivelul județului Teleorman; șase confirmate în ultima săptămână

95 de focare pestă porcină africană (PPA) erau active, la nivel național, vineri, 2 iulie, fiind afectate un număr de 34.708 animale. Potrivit celei mai recente raportări a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, un focar era activ, la data menționată, într-o exploatație comercială și alte două focare în exploatații comerciale de tip A.

De asemenea, conform sursei citate, în intervalul 25 iunie – 01 iulie au fost înregistrate 20 de focare noi de PPA, dintre care șase focare în Teleorman. De altfel, datele oficiale arată că la nivelul județului erau active, vineri, 2 iulie, 12 focare de pestă porcină africană.

Pe de altă parte, în perioada menționată, la nivel național au fost stinse 21de focare de PPA, niciunul de la nivelul județului Teleorman.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.774 de cazuri la mistreți în 41 de județe. Potrivit datelor oficiale, în Teleorman au fost confirmate 492 de cazuri la mistreți găsiți morți și alte 50 la mistreți vânați.

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact dezastruos la nivel economic şi social.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.