Social

110 teleormăneni și-au cumpărat vechime în muncă, până la 31 decembrie 2016

La finele lunii octombrie 2016, a intrat în vigoare Legea care permite plata retroactivă a contribuțiilor de asigurări sociale, Legea nr.186/2016, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 842/24.10.2016.

Astfel, persoanele care nu au un stagiu de cotizare necesar accesării unei pensii, respectiv 15 ani minim pentru pensie limită de vârstă sau 35 de ani bărbații și 30 ani și 6 luni femeile pentru pensie anticipată/anticipată parțială) pot contribui în baza unui contract de asigurare socială pentru completarea vechimii. Acest contract de asigurare socială se încheie numai pentru perioade anterioare, pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii contractului ori perioade mai mici din perioada menționată anterior, a declarat directorul CJP Teleorman, Emilian Bomboe.

În temeiul acestui act normativ, poate încheia contract de asigurare socială, orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, trei condiţii: să nu fi fost asigurat în sistemul de pensii în perioada pentru care solicită completarea vechimii; să nu fi avut obligația asigurării; perioada solicitată sa fie anterioară datei stabilită în legea pensiilor pentru ieșirea la pensie pentru limită de vârstă.

Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuția de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public și nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Suma cu titlu de contribuție de asigurări sociale datorată în baza contractului de asigurare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranșe lunare, fără a depăși data de 27.04.2017.

În perioda 02.11.2016 – 31.12.2016 au fost încheiate 110 contracte de asigurare socială din care, cu plata integrală, într-o singură tranșă, 89 de contracte și cu plata în mai multe tranșe 21 de contracte.Totalul contribuțiilor încasate la data de 31.12.2016 a fost de 504.766 lei. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.