Carmen Dumitrescu
Gerul şi vremea rea fac în fiecare iarnă victime, şi nu numai în rândul persoanelor fără adăpost. Suprinşi de ger sau de capriciile vremii, mulţi bătrâni cu boli cronice sunt găsiţi de către Serviciul de Ambulanţă în câmp sau pe stradă, suferind de pe urma şocului termic. Anul acesta, până acum, însă, numărul celor căzuţi în stradă şi intraţi în şoc hipotermic a fost ceva mai mic decât în perioada similară a anului trecut, chiar dacă meteorologii avertizează că temepraturile extrem de scăzute vor urma abia în luna februarie. Temperaturile extrem de scăzute din ultimele zile, dar şi cele prognozate pentru săptămânile următoare au determinat autorităţile teleormănene să se mobilizeze în vederea protejării oamenilor străzii, a căror viaţă atârnă de un fir de aţă în aceste zile.
Având în vedere situaţia dată şi nevoia unei vigilenţe permanente, Direcţia de Sănătate Publică a primit raportările privitoare la persoanele fără adăpost, care nu au posibilitatea de a se adăposti de gerurile cumplite în această perioadă critică. Cei de la Serviciul de Ambulanţă Teleorman au întâmpinat destule situaţii grave de la 1 decembrie şi până în prezent şi potrivit asistentului şef Cristi Popescu, au existat în judeţ 10 cazuri de hipotermii. Toate aceste victime ale frigului au fost transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria, unde li s-a acordat primul ajutor şi au fost ţinuţi o perioadă pentru a depăşi starea critică. Cele 10 victime ale frigului au vârste diverse, de la 17 la 86 de ani şi provin din mai multe localităţi ale judeţului: “Cazurile de hipotermie au fost identificate în mai multe zone din judeţ şi au avut vârste cuprinse între 17 şi 86 de ani. Anul trecut, până la data aceasta am avut mai multe cazuri, dar trebuie să fim pregătiţi şi vigilenţi în continuare, pentru că abia acum începe adevăratul stres al nostru legat de vremea rea şi efectele ei asupra locuitorilor judeţului. Cele mai multe cazuri de hipotermie au survenit în perioasa 13 – 15 decembrie, când şi termperaturile au fost destul de scăzute”.
De asemenea, asistentul şef al Serviciului de Ambulanţă Teleorman, Cristi Popescu a menţionat şi faptul că ziua de vineri, 11 ianuarie, a fost una destul de dificilă pentru ambulanţieri, în contextul în care poleiul format a pus în pericol viaţa mai multor teleormăneni, Astfel, numai între orele 5.00 ale dimineţii şi 10.30, Serviciul de Ambulanţă a primit 7 solicitări, legate de producerea unor traumatisme prin cădere. Este vorba despre 2 femei şi 5 bărbaţi, doi dintre bărbaţi fiind diagnosticaţi cu traumatisme craniene. De asemenea, un bătrân în vârstă de 94 ani a fost diagnosticat cu o fractură de şold după ce a alunecat pe gheaţă. În continuare, ambulanţierii teleormăneni sunt în alertă, pentru că ştiu că urmează noi zile geroase şi că o parte a populaţiei, în speţă cei de vârsta a treia, cu boli cronice, este supusă unui pericol crescut de a se accidenta sau de a înregistra complicaţii ale stării de sănătate pe fondul frigului.