Social

1 milion de doze de vaccin pentru iarna 2012 – 2013

Ministerului Sănătăţii va utiliza şi în acest sezon 1 milion doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire în cadrul campaniei anuale gratuite de vaccinare antigripală, la nivelul judeţului Teleorman numărul dozelor de vaccin antigripal necesare pentru iarna 2012 – 2013 fiind cam acelaşi ca şi în anii anteriori, în jur de 80.000 de doze, cu posibilitatea de suplimentare în caz de nevoie.

“Suntem în curs de finalizare a procedurilor de achiziţie a vaccinului gripal necesar imunizărilor. Ministerul Sănătăţii a alocat pentru campania de imunizare din sezonul 2012-2013 un buget de 11 milioane de lei. Conform estimărilor noastre, vom putea începe campania la sfârşitul acestei luni”, au declarat specialiştii de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor, medicul epidemiolog Luminiţa Dumitraşcu recomandând teleormănenilor să se spele cât mai des pe mâini, să adopte o ţinută adecvată vremii de de afară, să folosească şerveţelele de hârtie pentru strănut şi tuse, după care este necesară spălarea pe mâini. Evitarea aglomeraţiilor şi contactul cu persoanele care prezintă simptome de viroză respiratorie este încă un mod de prevenţie a îmbolnăvirilor, ca de altfel şi consumul de lichide pentru menţinerea unei bune hidratări. Nici odihna nu trebuie neglijată, iar un meniu echilibrat, bogat în vitamine contribuie la păstrarea sau chiar sporirea imunităţii; fructele, legumele şi cerealele constituie remedii naturale împotriva contractării de răceală şi gripă.

Conform datelor raportate de către Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, în săptămâna 1-7 octombrie 2012 , numărul total cazuri de infecţii respiratorii este de 52.414, în scădere cu 25% faţă de săptămâna trecută.

În România activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică, fără tendinţă de creştere semnificativă, fără probe pozitive pentru virusurile gripale. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.