Eveniment

1 Decembrie – ziua în care teleormănenii se reîntâlnesc cu valorile patriei lor

Carmen Dumitrescu

De multe ori, ne temem să ne afişăm deschis sentimentul de dragoste faţă de patrie. Ne temem să nu fim consideraţi ridicoli sau învechiţi afişând o dragoste de patrie exagerată. Uităm, totuşi, că în cea mai democratică ţară de pe Glob – Statele Unite ale Americii -patriotismul este privit ca fiind cea mai importantă dintre calităţile unui individ care se simte parte a comunităţii, toţi americanii obişnuind ca la auzul imnului naţional să se oprească din tot ce fac şi să asculte cu seriozitate, cu mâna plasată în dreptul inimii, notele celui mai important cântec pe care îl cunosc. La noi, însă, gravitatea unei astfel de zile a căzut în ultimii ani în derizoriu şi foarte puţini români îşi mai iau în serios şi calitatea de fii ai patriei.

Cu toate acestea, o parte dintre autorităţile publice locale din Teleorman, mai precis Primăria Alexandria, Consiliul Judeţean Teleorman şi Centrul pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Teleorman au luat decizia de a reînvia în sufletul teleormănenilor valorile naţionale şi de a scoate la suprafaţă patriotismul fiecărui membru al acestei comunităţi.

Ca atare, va fi demarată o campanie door-to-door, fiind formate echipe de câte doi tineri care vor merge acasă la fiecare familie din Alexandria şi vor oferi alexăndrenilor câte un steag tricolor şi cărţi poştale tematice cu programul şi invitaţia de a patricipa la acţiunile dedicate Zilei Naţionale. Mai mult, vor fi amplasate corturi în zona centrală a municipiului unde cetăţenii vor primi steguleţe tricolore, brăţări tricolore, invitaţii şi un talon de concurs. Acest talon de concurs va avea pe verso un spaţiu unde cetăţeanul va putea să completeze un mesaj cu semnificaţia zilei de 1 Decembrie. Extragerile se vor face în direct la televiziunea locală şi se vor acorda premii celor mai bune mesaje. Premiul final constă în faptul că persoana al cărei mesaj va fi ales câştigător îşi va spune mesajul pe scenă şi pe data de 1 decembrie va primi un steg din partea primarului Victor Drăguşin.

Se vor organiza concursuri în cluburile din Alexandria, unde se va organiza un concurs la care participanţii vor interpreta imnul naţional iar ocupanţii primelor 3 locuri vor fi premiaţi cu câte un cocktail non-alcoolic tricolor. Mai mult, vor fi organizate concursuri între şcoli pentru copiii din clasele I- IV şi V-VIII şi IX-XII. Elevii vor alegere un simbol naţional pe care îl vor integra într-o reprezentare artistică. O  comisie va merge în şcoli şi va evalua originalitatea, creativitatea şi complexitatea. Pentru fiecare categorie de copii câştogătoare se vor acorda premii reprezentative pentru simbolistica naţională, în speţă, steagul României, stema României şi stema Alexandriei.

În acest context, autorităţile publice locale şi judeţene nu pot decât să spere că vor reuşi, prin demersurile făcute în această perioadă, să învie sentimentele naţionale şi patriotismul în inimile teleormănenilor, care îşi vor reevalua sistemul de valori şi probabil vor putea opta pentru un altfel de viitor, diferit de tot ceea ce au trăit în ultimii ani, când intonarea imnului a fost de atâtea ori luată în derâdere şi când ceremoniile de comemorare a eroilor patriei au fost ignorate aproape în totalitate. Cine nu învaţă din greşelile trecutului, e condamnat să le repete. La asta ar trebui să mediteze teleormănenii în această perioadă  şi să încerce să înţeleagă că nu există nici un sentiment mai frumos şi mai demn de apreciere decât solidaritatea cu propriul neam, cu propriul trecut, cu valorile care ne fac să fim o comunitate, în cel mai puternic sens al cuvântului.

2 Comments

 1. scuze Domnule Primar ,,,,DRAGUSIN,,,,,,de paste
  vin ci un miel,,,,,,fac rectificarea de rigoare,,,,,

 2. LAUDABILA INITIATIVA D-lui PROMAR FRAGTSIN,iar constatarea
  D-nei Carmen Dumitrescu este justa,,,,ROMANUL a UITAT de
  ,,,SIMBOLUL NATIONAL…..T R I C O L O R U L ,,,si este
  ,,,,O OBLIGATIE CIVICA ,,,,de a il pune la locul lui firesc,,,,,,
  DAR ,,,,,mai trebuie ceva ?,,,,nu credeti ?,,,,,,si as vrea sa STIU CITI CERATENI DIN TELEORMAN,,,,,stie ?mai ales ca in Alexandria EXISTA O PLACA COMEMORATIVA din
  marmora legata SUFLETESTE de TRICOLOR,,,,,,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.