Eveniment

Ziua Internațională a Voluntarilor, sărbătorită de ISU Teleorman

În a 5-a zi a lunii decembrie este sărbătorită Ziua Internațională a Voluntariatului, ocazie cu care angajații ISU Teleorman i-au sărbătorit pe cei care au devenit parte din echipa pompierilor și luptă cot la cot pentru salvarea de vieți. 40 de voluntari, în majoritate tineri, își desfășoară activitatea alături de pompierii militari, mergând cu aceștia atât la stingerea incendiilor și la intervenții pentru care sunt solicitate echipajele SMURD, cât și la activitățile desfășurate pe latură de pregătire și informare preventivă a populației.

În cadrul unei conferințe de presă ținute la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D.Ghica”, inspectorul-șef al unității, col. Marius Stancu a vorbit despre ce înseamnă programul „Salvator din pasiune” pentru Teleorman, despre parcursul demersului încă din 2016, atunci când a fost inițiat, dar și despre planurile pe care instituția le are pe viitor pentru proiect. Totodată, toți cei implicați în proiect, voluntari și coordonatori, au primit diplome de merit pentru efortul pe care îl depun ori de câte ori semenii lor au nevoie de ajutor.

„Este o zi extrem de importantă pentru societatea noastră, 5 decembrie – Ziua Internațională a Voluntariatului, un sector de activitate pe care eu unul l-am îmbrățișat încă de la început. Vorbim despre o serie de activități pe care le derulăm la nivelul instituției noastre, cu o dinamică pozitivă, mai ales în ultima perioadă. Avem, astăzi, alături de noi, o parte dintre voluntarii pe care inspectoratul nostru îi pregătește, de asemenea se află alături de noi și colegii mei care au trudit pentru a ajunge la această performanță de a desfășura în cadrul inspectorarului activități cu voluntarii într-un număr atât de mare. Acest program este unul ambițios, derulat la nivel național începând cu anul 2016, de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. În primul an s-au înscris 10 persoane și a rămas în cele din urmă numai una, în anul 2017 s-au înscris 14 persoane, rămânând patru voluntari până la final, iar în anul 2018 au fost 17 voluntari cu 6 activi în prezent. În acest moment, la nivelul ISU Teleorman au fost demarate mai multe activități de impulsionare a pregătirii și impulsionării acestui program, pe care noi îl desfășurăm. Rezultatele sunt foarte bune, astfel că anul acesta avem un număr de 69 de participanți în programul „Salvator din pasiune”, dintre care 29 au rămas voluntari activi ai unității noastre, o mare parte dintre ei sunt astăzi alături de noi. În concluzie, la această dată, pompierii militari teleormăneni se pot baza pe sprijinul a 40 de voluntari, care pot fi angrenați atât în misiuni operative ale unității noastre, cât și pe latură de pregătire și informare preventivă a populației”, a spus inspectorul-șef al ISU Teleorman, col. Marius Stancu.

La nivelul ISU Teleorman, de cordonarea programului „Salvator din pasiune” se ocupă șase angajați ai Inspectoratului, despre care col. Marius Stancu spune că „nu au ținut cont de zilele libere care li se cuveneau și au mers să promoveze acest ambițios proiect în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale și au participat împreună cu cei pe care-i pregătesc la diferite activități la nivelul județului”. Este vorba despre Lt.col. George Frunzaru, coordonatorul echipei, slt. Roxana Pomojnicu, plt. adj. Elvira Pațe, plt. adj. Florin Rizea, plt. adj. Daniela Bunea și plt adj. Marius Băloiu (formator și instructor SMURD).

Am fugit la ambulanță cât am putut de tare când am auzit alarma”

Răzvan Pena, elev în clasa a X-a la Colegiul Anastasescu din Roșiorii de Vede, este unul dintre cei mai tineri voluntari ai ISU Teleorman. El își desfășoară activitatea în cadrul Detașamentului de Pompieri de la Roșiorii de Vede și spune că, după terminarea clasei a XIIa, este hotărât să susțină examenul de admitere la Facultatea de pompieri, pentru a intra așa cum se cuvine în rândul celor pe care îi apreciază atât de mult.

Spune că pasul către activitatea de voluntariat l-a făcut din dorința de a-și ajuta semenii, de programul „Salvator din pasiune” derulat de ISU Teleorman aflând de la un coleg care era deja voluntar.

„Am aflat despre acest proiect de la prietenul meu foarte bun, Ciobanu Adi, care era deja voluntar, l-am văzut cum purta uniforma și mi-a plăcut și mie. Sunt voluntar de patru luni și pot să spun că îmi place foarte mult, este o activitate extrem de interesată și de frumoasă. Dintre intervențiile la care am luat parte pot spune că în suflet mi-a rămas prima. A fost foarte emoționat, am fugit la ambulanță cât am putut de tare atunci când am auzit alarma și pot să spun că în două minute am început deplasarea. Eu despre acest proiect și despre ce anume fac eu ca voluntar le-am spus și prietenilor și cunoscuților mei, am încercat să-i atrag în acest program, unul de suflet pentru mine. Doi dintre prietenii mei și-au depus deja dosarul pentru a deveni voluntar”, spune Răzvan.

De la demararea programului, s-au alăturat demersului persoane de toate vârstele, de la 16 ani până la 56, dar pe parcurs au rămas activi în special cei tineri, spune coordonatorul proiectului, lt.col.George Frunzaru.

„Am început, în Teleorman, cu zece persoane înscrise, după care am început să mediatizăm această activitate, prin diverse mijloace avute la dispoziție, am încercat să atragem cât mai multe persoane în acest proiect, astfel încât să ne să sprijine pe timpul intervențiilor și să avem cât mai mulți voluntari. Începând din acest an am avut și activități de pregătire în cadrul liceelor, având ca grup-țintă persoanele de peste 16 ani, care pot participa la activitățile noastre de voluntariat. Pe viitor intenționăm să continuăm această formă de promovare a voluntariatului, la nivelul unităților de învățământ, în special la clasele de liceu. Pot spune că, în ultima perioadă, tinerii sunt mult mai receptivi atunci când vine vorba de voluntariat; la început au fost mai reticenți cu privire la acest program, drept dovadă și numărul mic din prima parte a demersului nostru. Dar anul acesta am avut chiar un succes, au fost 69 de persoane înscrise, și sperăm să atragem și mai mulți oameni care sunt deschiși către aceste activități și vor să participe la pregătire în cadrul subunităților noastre de intervenție, respectiv la intervențiile unde suntem solicitați noi, în cadrul echipajelor”, a explicat lt. col. Frunzaru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.