Social

Zeci de persoane înţepate de insecte ajung la camera de gardă

capuseSăptămânal, la Camera de Gardă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria se prezintă zeci de persoane muşcate de căpuşe sau înţepate de alte insecte. Odată cu apariţia căldurii, numărul persoanelor care au intrat în contact cu aceste insecte a început să crească. Primele cazuri de muşcături s-au semnalat în judeţul Teleorman încă din luna martie, dar în ultimele zile parcă numărul celor care solicită intervenţii de urgenţă din partea medicilor este mai mare. Explicaţia acestui fenomen o dau tot cadrele medicale, care spun că “vinovată” de apariţia tot mai multor cazuri este vremea frumoasă care scoate tot mai mulţi alexăndreni din case.

Unii au început să muncească pe lângă casă, prin curţi şi grădini, alţii ies la iarbă verde pentru a se destinde. Pe toţi însă îi paşte acelaşi pericol căpuşele şi înţepăturile tânţarilor.

În fiecare zi, cel puţin două persoane ajung în Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Alexandria muşcate de aceste insecte, altele apelând chiar şi la serviciul de ambulanţă, pentru a fi transportate la spital în urma unei muşcături sau înţepături de insecte. Astfel, potrivit SJA Teleorman, trei persoane au necesitat transport de urgenţă la spital la finele săptămânii trecute după ce au suferit muşcături sau înţepături de insecte, în timp ce alte câteva persoane s-au prezentat la camera de gardă cu maşina personală după ce au fost înţepate, pentru a primi ajutor medical de urgenţă.

În această perioadă a anului, spun medicii, căpuşele sunt foarte active, făcând victime zilnic. Nu mai există gardă în care medicii de urgenţă să nu se confrunte măcar cu un caz de înţepături de căpuşă sau alte insecte. Persoanele muşcate de insecte au beneficiat de îngrijirile medicale necesare, respectiv toaletarea plăgii şi eliminarea corpului restant al căpuşei sau albinei din piele, apoi, persoanele care au necesitat şi alt tratament, au fost direcţionate spre Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean. Aici, li s-a administrat tratament profilactic pentru boala Lyme, care poate fi transmisă de căpuşe.

Medicii nu recomandă scoaterea căpuşei acasă, întrucât la extragere este posibil ca necunoscătorii să facă erori, să stoarcă insecta în timp ce aceasta se află încă în piele sau să o rupă. Cel mai indicat este ca victima să se prezinte, în primele 24 de ore de la înţepătură, la spital pentru extragerea corectă a insectei şi urmarea tratamentului profilactic. În afară de boala Lyme, căpuşa poate provoca şi alte infecţii. Aplicarea spray-urilor repelente este un mijloc destul de eficient pentru protecţia împotriva muşcăturilor insectelor. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.