Zeci de gospodării şi drumuri inundate din cauza precipitaţiilor şi a topirii zăpezii

Din cauza topirii rapide a zăpezii, a precipitațiilor căzute în ultima perioadă, scurgerilor de pe versanți ori reversărilor unor râuri, în mai multe localități din Teleorman s-au produs inundații locale care au afectat bunurile materiale ale cetățenilor, au inundat curţile, anexele gospodărești, precum și fântânile acestora.

Cea mai dificilă situație se regăsește în localitatea Dragănești Vlașca, cu cele trei sate aparținătoare, respectiv Comoara, Văceni și Drăgănești Vlașca, unde apa a inundat în dimineaţa zilei de 8 martie DJ 503, pe o distanță de aproximativ 200 m, precum și DN6 ( E70), pe o lungime de 100 de metri, fiind astfel stabilită o restricție pentru autovehiculele mai mici de 3,5 t.

Conform datelor raportate de Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, la nivelul judeţului, în localitatea Drăgănești Vlașca – sunt inundate 30 de locuințe, 40 de anexe gospodărești, 21 de spații comerciale, o bază sportivă, aproximativ 40 de fântâni și circa 15 ha de teren arabil. Totodată, în satul Comoara  sunt inundate 5 locuințe, 12 anexe gospodărești, 1 pod, în jur de 100 de fântâni, dar şi aproximativ 10 ha de teren arabil.

De asemenea, şi satul Văceni este afectat de inundaţii, pentru prima parte a zilei de 8 martie fiind raportate o locuinţă şi 4 anexe godspodărești inundate, precum şi aproximativ 100 de fântâni și în jur de 5 ha de teren arabil.

Afectate sunt şi oraşul Videle, unde sunt inundate 8 gospodării  și 4 fântâni, dar şi localităţile Necșești, cu circa 1,5 km DJ 703, 3,4 km DC, 23 gospodării inundate, aproximativ 90 ha pășuni/fânețe, circa 85 fântâni și 35 curți inundate, Botoroaga, cu 16 anexe, 5 podețe și aproximativ 300 m DC, Orbeasca de Sus, cu o anexă gospodărească, 60 gospodării în care a pătruns apa în perimetrul împrejmuit, un podeț, circa 50 m DJ 504 și aproximativ 120 fântâni inundate.

Şi în Orbeasca de Jos apa a inundat 2 case şi 5 anexe gospodărești, 25 gospodării în care a pătruns apa în perimetrul împrejmuit, un podeț, 5 km stradali, 10 ha pășune și 55 fântâni.

Totodată, în localiatea Lăceni sunt afectate 2 case, 5 anexe gospodărești, 45 gospodării în care a pătruns apa în perimetrul împrejmuit, 2 podețe, 8 km stradali, circa 80 fântâni și 30 animale evacuate (porcine).

Având în vedere că pe anumite sectoare de drum se circulă cu dificultate sau circulația este restricționată pentru anumite tipuri de autovehicule, rugăm cetățenii care vor să plece la drum sunt sfătuiţi să se informeze în prealabil dacă pe ruta aleasă sunt restricții sau se poate circula în condiții normale.

Din cauza faptului că în localitățile afectate, sunt mai multe fântâni inundate, cetățenilor li se recomandă să nu consume apă din acestea, existând pericol de îmbolnăvire. În cazul în care au probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă, alimentemedicamente sau alte materiale de strictă necesitate, cetățenii sunt rugați să apeleze imediat la sprijinul autorităților locale.

În această perioadă, în zonele predispuse inundației, cetățenii sunt sfătuiţi să respecte recomandările autorităților locale și centrale și să se informeze periodic asupra evoluției situației hidrologice.

Leave a Comment

*

code