Eveniment

Zărezeanul sărbătorit la Alexandria

Monica DUMITRESCU

Primăria Alexandria, în parteneriat cu Asociaţia culturală Zărezean, a organizat la sfârşitul săptămânii trecute o serie de manifestări dedicate Sărbătorii tradiţionale a Viţei de vie şi vinului, cunoscută ca Zărezean, Gurbanul sau Sfântul Trifon. Manifestările au debutat în sala de festivităţi a Primăriei Alexandria, unde organizatorii au primit oaspeţii printre care s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, europarlamentarul Viorica Dăncilă, senatorii Timotei Stuparu, Florinel Dumitrescu, deputatul Valentin Boboc, dar şi o delegaţie din ţara vecină Bulgaria, din care au făcut parte prefectul de Pleven, secretarul regiunii, primarul, viceprimarul şi preşedintele consiliului local din Belene, reprezentanţi ai districtului Veliko Târnovo. Gazde au fost primarul municipiului Alexandria, reprezentanţii Asociaţiei Zărezean, Virgil Ivan şi Florica Popescu, consilierii locali.

După discursurile gazdelor şi oaspeţilor, în cadrul primei părţi a manifestărilor au fost premiaţi câştigătorii ediţiei din acest an a Concursului “Cel mai bun vin de pe plaiurile Alexăndrene”. Cea de-a doua parte a manifestării a avut loc în plaiul de vii de la Ruscă, în prezenţa a numeroşi alexăndreni, pe care gerul de afară nu i-a împiedicat să petreacă câteva ore în câmp, a autorităţilor locale şi a oaspeţilor acestora desfăşurându-se ritualul tăierii câtorva joarde de viţă de vie, scoaterii din pământ a unei sticle de vin, pusă la păstrare încă din toamnă de proprietarul viei şi sfinţirii viei de către preoţi, aceştia rugându-se pentru ca şi 2014 să fie un an bogat în recolte de struguri şi fructe în livezi, iar bunul Dumnezeu să le ocrotească recoltele de boli şi dăunători. După slujba religioasă, conform tradiţiei, au sfârâit grătarele, cei prezenţi degustând bucatele şi vinurile oferite de organizatori.

Manifestări asemănătoare dedicate Zărezeanului au avut loc şi la Zimnicea, Izvoarele, dar şi în alte localităţi, în special dintre cele situate pe malul românesc al Dunării, în care, chiar dacă autorităţile nu au organizat nimic special, proprietarii de vii au sărbătorit tradiţia pe cont propriu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.