Social

Voluntarii Crucii Roșii – Teleormănenii care învaţă să facă bine prin bine

Felicia Cîrpaciu conduce filiala din Teleorman a Crucii Roșii încă din anul 2005, iar în biroul din clădirea de pe strada Constantin Brâncoveanu, din Alexandria, își petrece mare parte din timp. Alături de ea este Ștefania, singura angajată a Crucii Roșii Teleorman, asistentă medicală de profesie și cea care acordă bolnavilor din județ îngrijire la domiciliu. Înainte să fie angajată cu acte-n regulă a Crucii Roșii, Ștefania a activat ca voluntar.

Alături de ele, circa 30 de voluntari, în special tineri, participă la activitățile desfășurate de asociație.

„Voluntariat fac, de regulă, elevii și studenții… Am avut și persoane care erau angajate, dar într-o perioadă foarte depărtată, în 2005-2006, când au fost inundațiile prin județ, dar doar atunci, în perioada inundațiilor, veneau, ajutau la formarea pachetelor, la distribuire, la mers la familiile care aveau nevoie de produse și le înmânau, dar repet, doar atunci. Acum, în special elevi și studenți avem ca voluntari. Înscriși sunt cam 70, însă atunci când luăm dosarul și sunăm și spunem că avem o activitate spun că nu se poate, că nu au timp, deși noi nu sunăm niciodată de azi pe mâine”, spune Felicia Cîrpaciu.

Cel mai tânăr voluntar al Crucii Roșii este Maria, o fetiță de 13 ani, din Plosca, ce a luat contact cu reprezentanții asociației prin intermediul unui proiect derulat în localitatea ei de domiciliu. A spus că vrea să fie voluntar, să-i ajute pe ceilalți și să învețe lucruri noi.

La polul pus, cel mai vârsnic voluntar este doamna Tuța, o pensionară care merge la filiala din județ a Crucii Roșii și dă o mână de ajutor.

„Doamna Tuța vine aici și ne ajută mult, face de toate… Cel mai bătrân voluntar a fost doamna Chelu, dar acum are probleme de sănătate și a devenit beneficiar de îngrijiri medicale. Este imobilizată la pat, acum o ajutăm noi pe ea, cu îngrijirile medicale și cu partea socială, pentru că are o situație mai grea”, ne-a spus Ștefania, care se și ocupă de fostul voluntar devenit, între timp, beneficiar al asociației.

Banii, veșnica problemă

Într-un județ sărac, așa cum este Teleormanul, nevoile sunt multe și mari, iar posibilitățile sunt limitate. Reprezentanții Crucii Roșii fac atât cât pot, iar despre cea mai mare piedică – partea financiară, Felicia Cârpaciu spune că problema finanțării este una întâlnită în toate fililalele şi că, în Teleorman, acesta a fost tot timpul un impediment în derularea diverselor activităţi.

„Ne împiedicăm, tot timpul, de partea financiară. Nu numai în Teleorman, ci în toate filialele, pentru că noi, Crucea Roșie, ne autofinanțăm, nu primim un leu de niciunde. Și nu suntem organizați în baza ordonanței de urgență a asociațiilor și fundațiilor, ci avem lege și statut special, Crucea Roșie are 142 de ani de viață în România, și ne lovim de aceeași problemă: banii. Noi putem să obținem fonduri doar din donații și sponsorizări, dar acestea vin doar pe activități, pe proiecte, nu pot fi redirecționate pe altă linie bugetară, inclusiv salariile noastre, iar la nivelul județului nu suntem decât două angajate, salariile se iau tot din autofinanțare. Orice activitate, orice proiect, tot prin autofinanțare se face”, explică Felicia Cîrpaciu.

Sponsorizările și donațiile, principalele surse de venit

Pentru a putea pune în practică ideile, atunci când se gândește la un proiect, Felicia Cîrpaciu bate la ușa posibililor sponsori și îl prezintă, în speranța că va primi un răspuns pozitiv. Spune că are o colaborare bună cu autoritățile publice, în special cu Primăria Alexandria și Consiliul Județean.

Donațiile efective din partea firmelor vin numai atunci când sunt solicitate, nu  se oferă nimeni voluntar la o donație sau la o sponsorizare.

„Colega mea este asistent medical și avem și voluntari care sunt instruiți pe prim-ajutor, avem medic voluntar al filialei de Cruce Roșie şi asigurăm și primul ajutor. De exemplu, în colaborare cu municipalitatea, ani la rând am asigurat primul ajutor la zilele orașului. Și în baza unui contract negociat am obținut niște fonduri pe activitatea prestată”, povestește Felicia Cîrpaciu.

Donatori și donatori…

Teleormănenii donează, este concluzia la care a ajuns Felicia Cîrpaciu după ani de zile de voluntariat, însă, spune președinta Crucii Roșii Teleorman, sunt donatori care fac curat în șifonier și aduc tot ce nu le mai trebuie, fără să se gândească la faptul că poate nu chiar orice lucru poate fi donat, la fel cum sunt și oameni care aduc lucruri noi.

„Voluntariatul este neremunerat, doar pentru împăcarea sufletească, pentru bucuria de a ajuta pe cineva. Iar donatori sunt, deși sunt persoane care-și fac ordine în șifonier și noi aici trebuie să punem mănuși în mâini și să facem un proces verbal și niște fotografii să se vadă de ce unele produse nu pot fi date mai departe, așa cum sunt și oameni care vin aici cu produse noi. La nivel național sunt firme mari care donează, de exemplu acum am primit de la Waikiki lucruri, ei au făcut o donație foarte, foarte mare Crucii Roșii și la fiecare județ a mers aceeași categorie de produse; am primit 550 de haine, ca și număr, pentru femei, bărbați şi copii”, spune președintele filialei din Teleorman a Crucii Roșii.

Cursuri de prim-ajutor pentru angajatorii din județ

Crucea Roșie organizează, printre altele, cursuri de prim-ajutor, asociația fiind autorizată în acordarea primului ajutor, are un medic formator și un asistent medical formator pe prim-ajutor.

„Conform Legii securităţii şi sănătăţii în muncă, toți angajatorii sunt obligați să aibă angajați instruiți pe partea de prim-ajutor. Sunt foarte multe unități care colaborează cu noi de ani de zile pe cursuri de prim-ajutor. Vrem să punem foarte mare accent anul acesta pe cursurile de prim-ajutor pentru că sunt foarte necesare, se poate întâmpla orice, oriunde, iar minimul de cunoștințe trebuie să-l aibă fiecare om. Și, dacă unitățile solicită într-un număr mare aceste cursuri, persoane fizice care să vrea să le facă nu prea avem. Bineînțeles că ele sunt contra cost și atunci poate că și asta ar putea fi explicația pentru care persoanele fizice nu le solicită. Iar noi asta vrem, să promovăm acest curs de prim-ajutor pentru persoanele fizice”, explică Felicia Cîrpaciu.

Tot proiect medical derulat de Crucea Roşie este și concursul „Sanitarii Pricepuți”, cu o vechime de peste 50 de ani, care se desfășoară în școlile generale și în liceele din județ.

„Sunt foarte mulți copii care fac parte din echipajele de sanitari pricepuți numai ca să învețe minimul de prim-ajutor și am observat, totodată, că pe mulți dintre ei i-a și canalizat pe medicină”, mai spune preşedintele Crucii Roşii Teleorman.

Anul 2017 a fost dedicat campaniei de promovare a donării de sânge, proiect derulat în colaborare cu Centrul de Transfuzii, iar același lucru se va întâmpla și în 2018, potrivit Feliciei Cîrpaciu.

„Sângele este necesar pentru toată lumea, până la urmă, pentru că nu știe nimeni când i se poate întâmpla ceva. Oamenii nu prea răspund pozitiv la astfel de apeluri, foarte puțini donează…O explicație pentru acest lucru nu am reușit să găsesc, iar donatorii în număr mic sunt întâlniţi peste tot în țară, nu este numai cazul județului nostru”, precizează Felicia Cîrpaciu.

Îngrijiri la domiciliu pentru persoanele cu probleme medicale

Crucea Roșie Teleorman este acreditată pe îngrijiri medicale la domiciliu din anul 2015, iar serviciul este unul în colaborare cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care decontează serviciile pe care specialiștii le efectuează la domiciliul pacienților.

Pentru a beneficia de servicii, pacienții au nevoie de o recomandare de îngrijiri medicale la domiciliu de la medicul de familie sau de la medicul specialist, iar de ce anume document mai au nevoie le spun reprezentanţii Crucii Roșii.

„Sunt oameni care, pur și simplu, vin și ne întreabă ce trebuie să facă. Noi nu putem să facem în locul aparținătorului nimic, însă îi spunem ce trebuie să facă, de ce are nevoie, că trebuie să meargă cu documentele necesare la Casa de Asigurări de Sănătate și după ce acolo se eliberează decizia, pe verso, sunt scriși toți furnizorii de servicii medicale, iar aparținătorul își alege ce vrea”, explică Felicia Cîrpaciu.

Mese calde pentru copiii defavorizați

Mese calde pentru copiii defavorizaţi este proiectul despre care Felicia Cîrpaciu spune că a fost neașteptat de bine primit de beneficiari.

În județul Telorman a fost derulat proiectul pilot al programului, iar unitatea de învățământ aleasă a fost Școala Gimnazială nr. 6 din Alexandria. Desfăşurat pe parcursul anului 2016, în cadrul proiectului circa 65 de elevi din clasele primare, cu situații materiale precare acasă, au primit, zilnic, o masă caldă.

„Pe cei de la clasa 0 îi învățăm să mănânce pentru că, efectiv, băgau furculița în ciorbă. Voluntarii au avut de muncă și s-au implicat din toate punctele de vedere, s-au împărțit pe grupe și veneau în timpul lor liber. Cadrele didactice duceau voluntarii la sala în care se servea masa, aceștia primeau copiii, îi așezau pe scăunel, mâncarea era amblalată în ambalaj de unică folosință și ce rămânea le puneam la pachet și luau acasă. Vreau să spun că erau copii care spuneau că nu mănâncă decât ciorbica sau felul doi, iar celălalt fel îl opreau pentru frățiorul sau surioara de acasă. Dacă azi mânca desertul, mâine nu-l mai mânca, îl lua acasă”, își amintește Felicia Cîrpaciu.

„Au fost copii care au crezut că pasta de dinți e de mâncare”

Un alt proiect derulat de filiala din Teleorman a Crucii Roșii, atât în anul școlar 2016-2017, dar și în anul 2017-2018, este cel în colaborare cu Colgate, companie care a luat modelul din afară și l-a implementat în România, la început în program pilot, după care l-a extins. În cadrul proiectului, copiii din clasele primare, atât cei de la oraş, cât şi cei din mediul rural, învaţă cum să aibă o igienă corectă.

„Noi am fost în cea de-a doua etapă și suntem printre puținii care mai avem puține localități neacoperite, pentru că l-am aplicat în tot județul. S-a format din fiecare filială câte o persoană pe acest proiecțel, a venit medic de la Colgate și a făcut instructajul cadrelor didactice voluntare pe proiect, au primit prin Crucea Roșie toate materialele pe proiect… Am mers la fiecare școală și le-am dus periuțe de dinți, pastă de dinți, calendar și materiale promoționale, iar fiecare cadru didactic instruit de medic a primit un mulaj dentar și le-a explicat copiilor modalitatea de periaj corect al dinților. Și acesta a fost un proiect foarte bine primit, pentru că în primul an de aplicare au fost copii care au crezut că pasta de dinți e de mâncare”, spune președinta Crucii Roșii Teleorman.

Pătuțuri pentru maternitatea din Turnu Măgurele

O altă sponsorizare importantă făcută la nivel național, dar de care a beneficiat și filiala din Teleorman a Crucii Roșii, este cea venită din partea Procter&Gamble, compania alegând să doteze cu pătuțuri și scutece mai multe maternități din țară, printre care și cea de la Turnu Măgurele.

Campania “Hai să dăruim un nou început pentru un nou-născut” şi-a propus să ofere nou-născuţilor confortul de care au nevoie încă din primele zile de viaţă.

„Noi am obținut de la Direcția de Sănătate Publică informațiile, am trimis tabelul așa cum au cerut, cu numărul de pătuțuri din fiecare maternitate, cu dimensiunea fiecărui pătuț… Iar ei au fost cei care au ales maternitatea, nu știm ce criterii au avut. Au ales maternități care au primit și pătuțuri, și scutece, altele au primit doar scutece. Maternitatea de la Turnu Măgurele a primit deja și șase pătuțuri, și scutece”, explică Felicia Cîrpaciu.

Copiii instituționalizați și bătrânii, categorii sociale vizate de Crucea Roșie

Categorii sociale defavorizate, atât copiii pentru care au fost instituite măsuri de protecţie socială, dar şi bătrânii care stau în căminele din judeţ, dar nu numai, au beneficiat, de-a lungul timpului, de atenţia voluntarilor Crucii Roşii.

Despre acţiunile destinate celor două categorii în discuţie ne-a vorbit Felicia Cîrpaciu, preşedintele filialei din judeţ a Crucii Roşii evidenţiind dimensiunea emoţională a acestora.

„Noi am desfășurat foarte mult activități în căminele de bătrâni. Pe 1 octombrie este Ziua mondială a persoanelor vârstnice, noi mergem mai des la căminul de Cervenia, iar anul trecut am mers cu tort, cu suc, cu prăjituri… Am fost cu voluntarii după noi, am mers toți, plecăm de fiecare dată răscoliți de acolo. Prin noi, cei de la Crucea Roșie, ei își vedeau copiii, își vedeau nepoții… De 1 Martie le-am dus bătrânelor mărțișoare, le-am dus şi câte o floare…Vom merge și anul acesta, în funcție de ce buget o să avem. Anul trecut le-am întrebat pe fete, pe voluntarele noastre, dacă nu au acasă câte un mărțișor pe care vor să-l doneze. Au venit cu pungi de mărțișoare, le-au sortat, le-au ales pe cele care au crezut ele că sunt potrivite și le-am dus bătrânelor”, povesteşte Felicia Cârpaciu.

Pensionarii neinstituţionalizaţi intră în baza de date a Crucii Roşii, în urma aplicării unor anchete sociale la domiciliu, la care se ataşează documentele care arată venitul acestora. Bătrânii sunt beneficiari în proiecte sociale şi sunt susţinuţi pe termen scurt şi mediu cu tichete sociale, produse alimentare, igienice, îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Şi centrele de copii din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sunt beneficiarele activităţilor derulate de Crucea Roşie Teleorman. Copiii instituţionalizaţi primesc atât ajutoare materiale din partea voluntarilor, cât şi atenţie şi timp din timpul lor.

„Am avut voluntari care pe timpul vacanței au mers la Pinochio, în sediul DGASPC, și s-au jucat cu bebelușii de acolo, pentru că ei sunt cei mai micuți. Am avut un proiect pentru ei finanțat de Crucea Roșie Germană, a fost pilot pe Teleorman. Și am mers și am stat de vorbă cu cei de la DGASPC să ne spună care este prioritatea, de ce ar avea ei cea mai mare nevoie. Și au ajuns la concluzia că este lenjeria de pat, aşa că am solicitat măsuri ale paturilor și, din banii de la Crucea Roșie Germană, am făcut lenjerii de pat, cu imprimeu pentru copii, și am făcut câte două lenjerii de pat pentru toți copiii de la nivelul județului. Și sunt mulți, sunt foarte mulți…”, mai spune preşedinta Crucii Roşii Teleorman.

Oricine poate deveni voluntar

Crucea Roșie duce lipsă de susţinere financiară, dar nici mai mulți voluntari n-ar strica. Iar pentru a deveni voluntar și a da o mână de ajutor celor care au nevoie nu sunt deloc necesare demersuri dificile.

În activitatea de voluntariat, tinerii pot învăța lucruri noi, se pot cunoaște mai bine pe ei înșiși și îi pot cunoaște mai bine pe ceilalți, iar cei cu o mai mare experiență de viață pot împărtăși celor mai puțin experimentați din cunoștințele acumulate în timp.

„Oamenii ar trebui să facă voluntariat din dorința de a ajuta, de a face altceva, de a învăța altceva. Am avut și persoane în vârstă acum câțiva ani, doamnele de la Clubul pensionarilor, care au venit aici și ne-au ajutat să facem niște pachete. Țin minte că era o perioadă mai grea pentru că voluntarii noștri, copiii, aveau teze, nu puteau veni pentru că aveau de învățat, și au venit doamnele”, spune Felicia Cîrpaciu.

Orice persoană care vrea să fie voluntar trebuie să completeze un formular de înscriere ca voluntar, iar pe formular sunt trecute activitățile pe care le desfășoară Crucea Roșie și fiecare le bifează pe cele pe care le dorește. Apoi sunt formate grupe de instruire și, tot pe acel formular, voluntarul bifează și timpul pe care-l poate dedica acestei activități.

„Toată lumea se așteaptă să primească ceva în schimb, nu sunt mulți cei care vor să desfășoare o activitate pentru care să primească un simplu <<Mulțumesc!>>”, este concluzia la care spune Felicia Cîrpaciu că a ajuns după mai bine de 13 ani de voluntariat în cadrul filialei din Teleorman a Crucii Roşii. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.