Politic

Viorica Dăncilă, promotor al Pactului pentru demnitatea femeii

dancilaÎn România, numărul femeilor este cu peste jumătate de milion mai mare decât al bărbaţilor, dar aceştia deţin majoritatea funcţiilor de conducere din administraţie, politică sau mediul de afaceri, în timp ce ele, femeile, ramân la îndatoririle şi responsabilităţile familiale. Astfel, „egalitatea de şanse” începe să devină o formulă banală şi goală de conţinut în realităţile româneşti. Multe femei din România sunt supuse încă discriminării la toate nivelurile sociatăţii şi sunt victimele unei mentalităţi depăşite de „bărbatul este capul familiei”.

În acest sens, 7 martie a fost ziua lansării Pactului pentru demnitatea femeii, initiaţivă a Organizaţiei Femeilor Social Democrate, precum şi a lansării în dezbatere publică a obiectivelor propuse de document şi a lansării unei provocari pentru toţi actorii sociali interesaţi să contribuie şi să susţină pactul.

Prin initiaţiva OFSD se urmăreşte semnarea de către toate formaţiunile politice din Parlamentul României a Pactului pentru Demnitatea Femeii, document care are ca ţinte tratarea corectă a femeilor pe piaţa muncii (prin eliminarea discriminării la angajare a femeilor, eliminarea discriminării femeilor însărcinate şi a mamelor), acordarea de sprijin pentru viitoarele mame (documentul prevede ca, din 2016, toate femeile sa beneficieze de decontarea analizelor recomandate de medici pe durata sarcinii), eliminarea diferenţelor salariale dintre femei şi bărbaţi (printr-o creştere economică susţinută, de care să beneficieze toţi salariaţii, în special cei din sectoarele în care majoritatea angajaţilor sunt femei, iar salariile sunt mici, spre exemplu învăţământ şi asistenţă socială), protejarea femeii de violenţa domestică (prin implementarea, în plan legislativ, a celor mai noi reglementări pentru combaterea violenţei împotriva femeii), reconcilierea vieţii de familie cu cea profesională (prin introducerea stimulentulului de reintoarcere in zona muncii a femeilor ce dau nastere copiilor in valoare de 600 lei), precum şi o corectă reprezentare în funcţiile de conducere (în Parlament, femeile deţin numai 13,7% din numărul deputaţilor şi senatorilor).

Eurodeputatul PSD Viorica Dăncilă şi-a manifestat susţinerea şi interesul pentru demersul partidului din care face parte şi a explicat importanţa unei astfel de acţiuni pentru România. „Salut demersul preşedintei OFSD Rovana Plumb care, prin propunerea Pactului pentru Demnitatea femeii, arată că înţelege unde ne aflăm în lupta noastră şi ce trebuie să facem ca să mergem mai departe. Cred că e pasul de care avem nevoie pentru promovarea politicilor publice şi valorilor menite să îmbunătăţească situaţia femeii în societate, ne poate ajuta să ne atingem ţintele în ceea ce priveşte incluziunea, egalitatea de şanse şi sistemele de sprijin pentru femei”, a spus Viorica Dăncilă. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.