Violeta Răduţ, deputat PSD de Teleorman: “Nimic din ceea ce faci pentru copii nu este risipit”

Proiectul de lege prin care se interzice plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de şapte ani într-o instituţie, minorul încadrat în această categorie de vârstă putând fi plasat numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, a fost adoptat de Camera Deputaţilor.

Deputatul PSD de Telorman Violeta Răduţ se numără printre iniţiatorii proiectului de lege care prevede modificarea art. 64 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Astfel, conform articolului în noua formă “alin. (1) plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 7 ani poate fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidenţial fiind interzis”. Pe de altă parte, iniţiatorii proiectului de lege propun ca “prin excepţie de la prevederile alin. (1), se poate stabili plasamentul într-un serviciu de tip rezidenţial al copilului mai mic de 7 ani, în situaţia în care acesta prezintă handicapuri grave, cu dependenţă de îngrijiri în servicii de tip rezidenţial specializate”.

“Fiind unul dintre iniţiatorii Proiectului de modificare a Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu entuziasm, vă împărtăşesc că acest proiect a fost adoptat de Camera Deputaţilor şi va fi trimis spre promulgare.

În acest mod, se oferă o şansă copiilor care nu au norocul să crească în propria familie, de a beneficia, în primii ani de viaţă, de căldura unui cămin. Plasamentul copilului, care nu a împlinit vârsta de 7 ani, poate fi dispus numai la familia existentă, substitutivă sau la asistenul maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidenţial fiind interzis”, a declarat deputatul Violeta Răduţ referitor la adoptarea acestui proiect de lege.

“Copiii sunt viitorul nostru, al ţării, al naţiunii. Decizia de a se naşte nu le aparţine, dar consider că nouă, tuturor, ne aparţine obligaţia de a veghea şi de a depune toate eforturile pentru a le asigura condiţiile pentru o dezvoltare emoţională şi fizică armonioasă şi sanatoasă. Din păcate, instituţiile colective nu sunt o alternativă fericită pentru copiii care abia împlinesc 3 ani şi care au nevoie primordială de ataşamentul faţă de cei care îl au în grijă, de iubirea şi dorinţa de a face parte dintr-o familie. Subiectul mă sensibilizează în mod deosebit şi mă determină să lupt pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ, pentru că toţi copiii au drepturi egale de educaţie, de protecţie, de siguranţă şi de iubire”, susţine deputatul PSD de Teleorman, Violeta Răduţ.

Iniţiatorii proiectului de lege precizează că minorii care au părăsit centrele de plasament până la vârsta de 3 ani au putut recupera întârzierile iniţiale, însă cu eforturi şi costuri considerabil mai mari, “iar lipsa personalului calificat, condiţiile deficitare şi aglomerarea contribuie la o dezvoltare emoţională semnificativ încetinită a copiilor crescuţi în centre”. Aleşii susţin că trecerea copiilor din centre mari la îngrijire familială, familii substitutive sau asistenţi maternali este benefică nu doar pentru copii, cât şi pentru statul român, costurile de plasament în centre rezidenţiale fiind semnificativ mai mari.

Potrivit normelor legale în vigoare până la adoptarea proiectului de lege, vârsta până la care copilul nu putea fi plasat într-o instituţie de tip rezidenţial era de trei ani.

Leave a Comment

*

code