Violeta Răduţ, deputat PSD: “Consolidarea clasei de mijloc, printre obiectivele noastre pentru următorii ani”

Creştere economică, creşterea salariului, a punctului de pensie, investiţii, absorbţie de fonduri europene, premise macroeconomice pozitive. Auzim foarte des aceste cuvinte, vedem peste tot rapoarte şi analize, dar cum se traduc toate acestea pentru noi, românii? Ce vom vedea în continuare în buzunarele noastre şi ce planuri au politicienii din partidul de la guvernare pentru noi? La aceste întrebări răspunde deputatul PSD, Violeta Răduţ,  printr-o analiză a ceea ce s-a realizat până acum din Planul de guvernare stabilit de PSD, dar şi ce se doreşte pentru următorii ani.

 

Economia a avut o creştere spectaculoasă în 2017. Cum se traduc toate cifrele şi rapoartele pentru români?

În 2017, România a avut o creştere economică record, de peste 7 procente. Încă nu au apărut datele oficiale pentru întregul an, dar primele informaţii arată că vârful creşterii a fost în trimestrul al treilea. Un indicator relevant pentru noi, dincolo de cifrele macroeconomice, este puterea de cumpărare, care a crescut în 2017 cu 11%. Pe scurt, la fiecare 100 de lei, românii au câştigat în plus aproape 11 lei. Mai mult decât atât, creşteri importante au fost remarcate şi la nivelul salariilor.

Salariul minim a ajuns să fie 1900 de lei brut, începând cu luna ianuarie. Şi punctul de pensie a crescut, în 2017 a ajuns la 1.000 de lei şi guvernanţii promit o nouă creştere de la 1 iulie 2011, când punctul de pensie va fi 1.100 lei.

“Pensia minimă a crescut anul trecut, a ajuns la 520 de lei (de la 400) şi va fi majorată la 640 de lei, începând cu 1 iulie 2018. Este foarte important de menţionat că pensionarii au avut anul trecut venituri mai consistente, după ce a fost eliminată contribuţia CASS pentru toate pensiile şi a fost eliminat impozitul pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei. Aşadar, efectele au fost cu siguranţă vizibile. Programul de guvernare pe următorii 2 ani include şi alte majorări, ne interesează extrem de mult această categorie socială, suntem responsabili în mod direct şi preocupaţi de toţi pensionarii, pentru că ne dorim să fie răsplătiţi aşa cum se cuvine după o viaţă de muncă. Planul este ca până în 2020, punctul de pensie să ajungă la 1,775 lei”, a explicat Violeta Răduţ, deputat PSD.

Tot pentru vârstnici, PSD va creşte alocarea pentru cazarea în locuinţe, cămine, pensiuni pentru bătrâni. Începând cu 2020, această sumă va fi egală cu valoarea punctului de pensie. “În primul an se vor acorda aceste sume pentru 50.000 locuri de cazare și va crește cu câte 50.000 anual, până la 200.000. Cazarea se va face în cameră/locuințe cu confort ridicat, stabilit prin lege. (Maxim 2 persoane în cameră/locuințe). Pentru pensionarii cu handicap și cei trecuți de 75 ani suma va fi majorată cu 50%”, a mai explicat Violeta Răduţ.

 

Locuri de muncă pentru români

Coaliţia de guvernare a inclus în programul pe următorii ani crearea a peste 640.000 de locuri noi de muncă, în domenii precum construcţiile, IT, sănătate, industrie şi atragerea de fonduri europene, pe mai multe domenii.

Violeta Răduţ a declarat că se lucrează la aceste proiecte, în paralel, pentru că este important să se creeze locuri de muncă pentru toţi românii, indiferent de studii, domenii preferate, vârstă sau specializare.

“Vor apărea zeci de mii de locuri noi de muncă în construcţii, vom continua să susţinem industria IT, în primul rând prin continuarea neimpozitării pentru toţi IT-iştii. De asemenea, cele 9 mari spitale ce vor fi construite până în 2020 vor crea mii de locuri de muncă. Şi în industrie ne concentrăm pe multe sectoare, ce vor avea zeci de mii de angajaţi în plus: industria extractivă, industria prelucrătoare, industria auto, industria procesării agroalimentare, industria siderurgică, industria de armament și de apărare. Pe lângă aceste locuri de muncă, să nu uităm că avem un obiectiv foarte important până în 2020: acela ca peste 1 milion de români să aibă salariul brut mai mare de 1000 de euro”, a explicat deputatul Violeta Răduţ.

 

2017, unul dintre cei mai buni ani. Ce urmează?

Dacă ar fi să ne uităm pe cele mai importante cifre economice ale României, de anul trecut, rezultă că 2017 a fost unul dintre cei mai buni ani post-decembrişti, din punct de vedere macroeconomic: creştere economică de 7%, primul loc în UE, deficit bugetar sub 3% din PIB, rata mică a şomajului, putere de cumpărare mai mare.

“Pentru următorii ani, obiectivul nostru principal este să continuăm creşterea economică sustenabilă, să consolidăm un stat puternic, o societate echilibrată, cu o clasă de mijloc extinsă, puternică şi activă. Practic, strategia de creştere constantă a veniturilor vizează consolidarea clasei de mijloc. Astfel că toate obiectivele pe care ni le-am asumat, toţi indicatorii macroeconomici propuşi, au la bază grija noastră pentru oameni şi preocuparea de a găsi soluţii pentru toate problemele românilor”, a mai spus Violeta Răduţ.

Leave a Comment

*

code