Social

Vineri, în Teleorman, focarul de gripă aviară de la Dracea era încă activ

De la ultima raportare, din data de 2 martie, au mai fost confirmate încă două focare de influență aviară la păsări domestice, în județele Mehedinţi  şi Teleorman, numărul lor ajungând la 18. Potrivit ANSVSA, în Teleorman mai este activ un focar la Dracea în 08.03.2017.

Trebuie menționat că, de la data confirmării primului focar (30 decembrie 2016), şapte au fost stinse. Numărul păsărilor domestice afectate de boală se ridică la 1.494.

De asemenea, cazurile de influență aviară, depistate la păsări sălbatice, au înregistrat o creștere, de la 115 la 149. Două dintre cazuri sunt în Teleorman.

La nivel național, au mai fost notificate un număr de 13 suspiciuni de influență aviară la păsări sălbatice și domestice pentru care se așteaptă  confirmarea din partea Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Influența Aviară – Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, acestea fiind în stadiul de suspiciune.

Până la această dată, nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații comerciale de păsări. Carnea de păsăre și ouăle, achiziționate din unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum.

Pentru a preveni răspândirea acestei boli, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor  Teleorman recomandă cetățenilor să țină toate păsările din gospodărie închise în perimetrul exploataţiei, fără a le permite accesul la lacuri şi bălţi.

De asemenea, specialiștii DSVSA Teleorman precizează că păsările se menţin în adăposturi închise sau cel puţin, sub șoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice; de asemenea hrănirea și adăparea acestora trebuie să se facă în zone special amenajate, la care să nu aibă acces păsările sălbatice.

Teleormănenilor li se recomandă separarea rațelor și gâștelor domestice de alte păsări de curte; limitarea accesului în curtea unde sunt adăpostite păsările la o singură persoană. Se interzice adăparea păsărilor de curte cu apă de suprafață, provenită din lacuri, iazuri sau bălți; toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anunțate, fără întarziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit; toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA județeană; se interzice organizarea pe teritoriul localităţilor aflate în zona de supraveghere sau în zona de protecție, de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări şi animale, până la clarificarea situaţiei epidemiologice pentru suspiciuniile de boală identificate.

În cazul în care identifică păsări moarte sau bolnave, teleormănenii trebuie să nu pună mâna neprotejată cu mănușă, pe cadavrele de pasăre sau păsări bolnave și să nu lase copii să se joace cu păsări domestice sau păsări sălbatice. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.