Social

Vineri se afişează rezultatele finale la Bacalaureat

Monica DUMITRESCU

Emoţii mari  pentru candidaţii la Bacalaureat care au contestat notele obţinute. Conform calendarului de desfăşurare a primei sesiuni a Bacalaureatului, vineri, 11 iulie, vor fi afişate rezultatele finale.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, numărul total al contestaţiilor depuse la nivel judeţean este de 765. Cele mai multe contestaţii sunt la Limba şi Literatura Română, unde 250 de candidaţi au contestat notele primite. Un număr mare de contestaţii a fost înregistrat şi la matematică, 191 dintre candidaţi exprimându-şi astfel nemulţumirea faţă de notele primite. La biologie au depus contestaţii 107 candidaţi, la istorie numărul candidaţilor care au depus contestaţii este 75, iar la geografie 73. Au mai fost depuse 50 de contestaţii la anatomie, 10 la logică, 4 la fizică, 3 la psihologie şi câte 1 la chimie şi economie.

Lucrările ale căror note au fost contestate au fost reevaluate la un centru de contestaţii din afara judeţului. Pentru a fi admise contestaţiile, nota acordată de reevaluatori trebuie să fie diferită de nota iniţială cu cel puţin 0,5 puncte. Această regulă nu se aplică pentru notele cuprinse între 9.00-9.99, în acest caz nota finală fiind cea de la contestaţii. Contestatarii pot avea şi surprize, notele acordate de reevaluatori putând fi şi mai mici comparativ cu cele iniţiale.

 

44,10%-procentul de promovabilitate în Teleorman înainte de contestaţii

 

Primele rezultate la Bacalaureat au fost afişate duminică, 6 iulie, cu o zi mai devreme faţă de calendarul iniţial anunţat de Ministerul Educaţiei. În Teleorman, procentul de promovabilitate înaintea depunerii contestaţiilor a fost de 44,10%, cu aproximativ 15 procente sub media pe ţară. În această sesiune a bacalaureatului au fost înscrişi în total 3341 de candidaţi. Doar 1360 din aceştia au promovat, 256 nu s-au prezentat la toate probele, 7 au fost eliminaţi din examen după ce au fost surprinşi cu telefoane mobile sau copiuţe, însă cea mai mare parte din numărul candidaţilor înscrişi în această sesiune, respectiv 1717, candidaţi nu au promovat.

Cei mai mulţi candidaţi din rândul celor care au promovat au oţinut medii între 6-6.99 (470 candidaţi). 366 candidaţi au obţinut medii între 7-7.99, alţi 316 candidaţi au obţinut medii între 8-8.99, restul de 208 obţinând medii între 9-9.99. Anul acesta niciun candidat din Teleorman nu a reuşit performaţa obţinerii mediei 10 la Bacalaureat. Note de 10 au fost de ordinul zecilor, însă niciun candidat nu a reuşit să obţină nota maximă la toate cele trei probe scrise ale examenului. Cea mai mare medie la Bacalaureat în această sesiune a fost obţinută de Bălan Bianca Luisa, absolventă a Liceului Teoretic “Al. I. Cuza”, specializarea Filologie. Aceasta a ratat cu puţin media 10, după ce la istorie a fost notată cu 9.99.

Procentul de promovabilitate al absolvenţilor din acest an a fost de 51,83%, în timp ce doar 20,42% din numărul absolvenţilor din anii trecuţi care au susţinut bacalaureatul anul acesta au promovat.

Faţă de anul şcolar precedent, anul acesta s-a înregistrat o creştere a promovabilităţii în Teleorman cu cca 9 procente, respectiv, de la 35,22% la 44,10% (înainte de contestaţii), iar pentru seria curentă, o creştere cu 11,40%, respectiv, de la 40,43% la 51, 83%.

 

Candidaţii care au picat Bacalaureatul îşi pot încerca şansele din nou în august

 

Absolvenţii de liceu care nu au promovat examenul de Bacalaureat în prima sesiune, mai au o şansă anul acesta. În perioada 18-29 august 2014 va fi organizată o nouă sesiune a acestui examen. Înscrierile demarează luni, 14 iulie şi se încheie pe 18 iulie. Candidaţii care au promovat probe în sesiunile anterioare pot solicita recunoaşterea acestora.

A doua sesiune a Bacalaureatului se va desfăşura după următorul calendar: 18-19 august- evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română; 19-20 august-evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală într-o limbă de circulaţie internaţională; 21-22 august-evaluarea competenţelor digitale; 25 august- proba scrisă la limba şi literatura română; 27 august-proba obligatorie a profilului (matematică pentru real sau istorie pentru uman)-probă scrisă; 29 august-proba la alegere dintre celelalte discipline ale profilului-probă scrisă. Primele rezultate vor fi afişate pe 1 septembrie, iar cele finale, după soluţionarea contestaţiilor, pe 4 septembrie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.