Eveniment

Victoria Clinceanu – Sanitas Teleorman: Dacă deciziile de la centru sunt ca joi să se declanşeze greva generală, atunci joi va fi grevă generală

mediciPersonalul medico-sanitar din toate unităţile medicale de stat din Teleorman a participat luni, între orele 08.00 şi 10.00, la greva de avertisment organizată de Federaţia Sanitas, urmând ca negocierile cu Ministerul Sănătăţii să fie reluate luni după-amiază, pentru contractul colectiv de muncă, deblocarea unor posturi şi creşterea veniturilor. Medicii teleormăneni au demonstat paşnic şi au participat timp de două ore la greva de avertisment organizată la nivel naţional, fără a periclita în vreun fel viaţa pacienţilor, întrucât urgenţele au fost asigurate. Protestul a constat în purtarea de banderole care anunţau greva şi amânarea în acest timp a acordării consultaţiilor bolnavilor care nu reprezentau urgenţe, în rest unii dintre pacienţi, care erau internaţi în spital, au spus că nici nu au simţit că în Spitalul Judeţean de Urgenţă ar fi fost grevă.

Cele două ore au trecut repede, iar personalul medico-sanitar s-a întors rapid la treburile zilnice, aşteptând cu sufletul la gură deciziile de la centru: ori joi nu se prezintă deloc la muncă, asta însemnând că negocierile dintre Ministerul Sănătăţii şi reprezentanţii medicilor începute de luni şi încheiate miercuri, nu au avut finalitate, fie joi, medicii vor merge plini de voioşie la muncă, semn că ministrul a cedat şi le acordă, dacă nu toate cele cerute, măcar o parte din revendicări.

Potrivit preşedintelui Sanitas la nivel judeţean, Victoria Clinceanu, medicii din Teleorman s-au solidarizat şi au participat la greva de avertisment de luni dimineaţă, au asigurat urgenţele şi au avut grijă de pacienţii aflaţi în reală dificultate, au amânat consultarea bolnavilor care nu reprezentau urgenţe şi s-a arătat oarecum surprinsă de faptul că, de astă dată, şi pacienţii au fost îngăduitori şi s-au solidarizat, prin faptul că au înţeles demersul medicilor, protestul.

Mulţi dintre pacienţi, deşi nu au ieşit niciodată în stradă alături de doctori, spun că sistemul este şi aşa un dezastru şi sunt de acord cu solicitările doctorilor. “Federaţia Sanitas are membri în toate unităţile medicale. Toate categoriile de personal medico-sanitar şi-au dat mâna luni şi au participat la grevă”, a declarat Victoria Clinceanu, care a adăugat că în cazul în care negocierile vor eşua şi deciziile de la centru sunt ca joi să se declanşeze greva generală, atunci joi va fi grevă generală. “În ceea ce priveşte revendicările, sunt aceleaşi pe care le tot repetăm şi pe care în continuare le susţinem”, a spus liderul de sindicat din Teleorman. Astfel, angajaţii din sănătate cer minim 6 la sută din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Ceea ce nu realizează angajaţii din sănătate sau poate realizează, dar nu vor să pună în practică, este că o grevă de-adevărătelea în sănătate ar fi mai mult decât un cutremur de 7,7 pe Richter pentru guvernanţi, ar fi un adevărat tsunami care i-ar zgudui din toate oasele. Medicii nu cred că-şi dau încă seama ce forţă ar avea dacă ar acţiona împreună sau le e teamă, încă sunt unii, spărgători de grevă, care nu se afiliază acestor demersuri, deşi trăiesc şi muncesc în aceleaşi condiţii, cu lefuri mici, fără medicamente pe care să le dea bolnavilor, puşi în situaţia ingrată de a le cere pacienţilor să se ducă la farmacie să-şi cumpere tratamentul, puşi în situaţia ingrată de a intra în sălile de operaţii cu gândul la credite şi facturi, zâmbind în colţul gurii la gândul că s-au “descurcat” prin mica atenţie primită de la familia celui aflat pe masa de operaţie. O grevă declanşată de cadrele medii şi susţinută de medici ar duce la clătinări zdravene şi chiar la prăbuşiri din funcţii. Oricum, este o mare nebuloasă dacă va fi sau nu va fi grevă joi. Este extrem de greu de anticipat, iar prognoza meteo este o previziune mult mai uşoară şi cu o precizie mai mare comparativ cu greva din sănătate, mai ales dacă ţinem cont de faptul că pe hârtie semnăturile au foat strânse, însă protestatarii nu vorbesc aceeaşi limbă. Unde se face grevă şi cum? Purtarea unei banderole de asistente, dar aplicarea tratamentului la timp, purtarea banderolei de către medici, dar efectuarea vizitelor medicale zilnice, nu înseamnă grevă, înseamnă prefăcătorie. Şi, inevitabil, ne întrebăm, vor medicii să facă grevă? Sau e doar o sperietoare, cum spunea Nicolăescu? (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.