Social

Victor Drăguşin: “Primăria își va îndeplini toate obligațiile impuse de lege pentru începerea anului școlar în siguranță, în oricare variantă impusă de guvern”

Domnule primar Drăguşin, în ce stadiu este adaptarea reţelei de infrastructură școlară la noile cerinţe pentru desfăşurarea procesului de învăţământ în siguranţă privind sănatatea copiilor şi a întregului personal didactic şi de întreţinere?

– Pentru o cât mai bună organizare, consider că Guvernul trebuia să ia o decizie fermă, bazată pe o consultare reală cel puţin a primarilor din teritoriu şi, bineînţeles, cu toţi factorii de răspundere implicaţi în tot ceea ce îmseamnă actul educaţional, precum şi nevoile de bază ale elevilor în noua situaţie a epidemiei de coronavirus. Este nervoie de norme clare şi unitare luate la nivel central în ce priveşte distanţarea, masca şi spălatul pe mâini. Ministerul Educaţiei trebuia să ceară Ministerului Sănătaţii să facă un ghid clar şi explicit pentru toate tipurile de şcoli existente în ţară şi să-l trimită fiecărui judeţ, urmând ca D.S.P. şi Inspectoratul şcolar să selecteze ce măsuri se potrivesc cel mai bine pentru fiecare şcoală în funcţie de dotările actuale de numărul de copii din şcoala care trebuie să participe direct la lecţiile predate de profesori. Dar, personal, m-am obişnuit cu lipsa de transparenţă a acestui guvern, cu lipsa de interes pentru realitatea din teritoriu, dar şi față de elevi şi părinţi, cu dispreţul fată de noi toţi. Aş vrea să amintesc cum ne-au comunicat redeschiderea grădiniţelor după o zi pe alta. Aşa că eu şi echipa mea de la Consiliul local ne-am stabilit ca prioritate încă de acum două luni un plan amănunţit pentru crearea de condiţii cât mai sigure în unitătile de învăţământ care se vor deschide pe 14 septembrie.

– Și, cu ce aţi început?

– Cum era şi normal, cu asigurarea fondurilor financiare necesare. În acest sens, am renunţat la organizarea unor evenimente sociale, sportive, culturale, chiar şi la Zilele Alexandriei, şi am direcţionat sume importante de bani către dotarea şi adaptarea tuturor unităţilor de învăţământ la nevoile actuale de siguranţă pentru elevi şi profesori. Sigur, mai sunt şi alte surse de finanțare pentru că actualul guvern nu a alocat bani pentru noul an școlar şi au lăsat totul pe seama autorităţilor locale, adică a noastră. S-a dovedit, încă o dată, dacă mai era nevoie,  faptul că liberalii au cu totul alte preocupări, respectiv desfășurarea și câștigarea alegerilor locale cu orice preţ şi, bineînţeles, şi a celor parlamentare. La Alexandria, rezultatul măsurilor aplicate de noi s-a văzut în mod direct în numărul mic de cazuri de coronavirus, lucru care ne încurajează ca şi în continuare să avem grijă de sănătate locuitorilor şi a copiilor, după reîntoarcerea la şcoală, să nu fie pusă în pericol. Eu nu pot aştepta să văd nişte oameni care în loc să se ocupe de  tot ceea ce înseamnă siguranţa copiilor în şcoli aleargă după tot felul de lucruri necinstite pentru a lua cât mai multe voturi, uitând de orice responsabilitate pe care o au faţă de populaţie şi, în principal şi la acest, moment de copii.

Aş vrea să spuneți părinților și copiilor în detaliu despre dotările pe care leaţi făcut deja şi despre cele care urmează să fie realizate în toate şcolile din Alexandria?

– O mare parte din tot ceea ce înseamnă aparatură tehnică specifică este achiziţionată şi deja instalată şi funcţională, iar altele sunt în procedură de achiziţie şi vor fi instalate în întregime cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar. Suntem bine organizaţi pentru a finaliza lucrările la izolatoare, facem reparaţii acolo unde este nevoie, igienizări, dezinfecţii, dezinsecţii şi deratizări. Au fost achiziţionate termometre digitale non-contact, dispozitive pentru dezinfectant, măşti, mănuşi, materiale de protecție și igienă, dozatoare pentru săpun și dezinfectant, dispozitive pentru uscarea mâinilor, suporți pentru prosoape de hârtie, pavilioane și fotolii Puf pentru desfășurarea activităților în aer liber. Pentru creșterea siguranţei elevilor în unităţile de învăţământ gimnazial, liceal și postliceal, identificarea ultrarapidă și izolarea unor posibile cazuri, pentru limitarea răspândirii infecţiei cu SARS Cov 2 suntem în procedură de achiziție a unor sisteme de detecție automată a temperaturii prin supravegherea video cu cameră termică, care vor fi instalate și puse în funcțiune până la 15 septembrie. Acestea vor face monitorizarea automată, de la distanță, a temperaturii corporale a tuturor persoanelor care intră în școală, cu afișarea în timp real a temperaturii fiecărei persoane analizate, pe imaginea video și cu o precizie de 0,2 grade Celsius. Aceste sisteme vor fi instalate la intrarea pentru elevi cu cel mai mare trafic, pentru toate celelalte intrări am inițiat procedura de achiziție a unor termoscanere digitale performante. Am rezolvat problema apei calde la toate grupurile sanitare din unitățile de învățământ și le-am dotat pe toate cu dispozitive de săpun și dezinfectant și uscătoare de mâini, la toate intrările și ieșirile avem dispozitive cu dezinfectant. Orice alte cerințe din partea școlilor, ori a părinţilor şi copiilor le vom face fără discuţie, pentru a începe anul şcolar doar cu emoţiile reîntoarcerii la şcoală a copiilor după o absenţă destul de îndelungată. Astăzi, când vorbim, la nivel de municipiu, sunt necesare 1.054 tablete pentru varianta on-line. Nu cred că vom achiziționa în timp util aceste dispozitive, deși legea spune că le cumpără statul român, prin urmare, chiar dacă este foarte târziu, voi încerca variante de colaborare  cu operatorii de telefonie mobilă.

Conform declarațiilor președintelui României și realității din Alexandria, păstrând parametrii de calcul menționați, în municipiul nostru ar trebui să înceapă școala, prin prezența fizică a tuturor elevilor și preșcolarilor. Dar… să vedem  normele ce vor apărea… când vor apărea.

2 Comments

 1. Intrebare

  Poate le explicați părinților, domnule primar, cum au reușit Colegii Dvs de partid , consăteni cu dumneata, pardon concitadini, după ce au dat atâtea rateuri ca un Trabant stricat, să ignore legea “ programul de guvernare 2017-2020?!
  De ce guvernul PSD nu a plătit timp de 4 ani, 10 lei pe zi/ copil fără absențe?!

 2. #adevarulinpolitica

  PSD a luat-o metodic, reușind să își bată joc de aproape toate promisiunile din „Programul de guvernare“
  Mai bine un program populist și seducător decât unul realist și corect?!
  Acesta este principiul după care s-a ghidat programul de guvernare pentru perioada 2017 – 2020. Odată cu schimbarea propriilor guverne, coaliția PSD-ALDE a renunțat și la “Biblia” lui Dragnea.
  Foaie de parcurs pentru ceea ce trebuia să facă guvernul PSD &ALDE:
  – 1000 de Grădinițe și creșe – minciună!
  – 1.600 de lei/ an respectiv pentru orice elev care nu chiuleşte – minciună!
  – Dotarea unităților școlare cu baze sportive și cabinet de medicină sportivă complet utilate“.- minciună!

  PS: În România există peste 2.000 de școli care au toaleta în afara instituției de învățământ!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.