Social

Victor Drăgușin: “Pregătirile pentru noul an școlar sunt în plină desfășurare”

– În cadrul unui recent interviu, spuneați că “septembrie pare departe din perspectiva alegerilor, dar foarte aproape din perspectiva începerii noului an școlar – cea mai mare provocare cu care ne vom confrunta chiar înainte de alegeri”. Sunteți pregătit să faceți față acestei provocări?

– Astăzi când vorbim, la jumătatea lunii iulie, noi primarii nu știm nimic despre formula în care va debuta anul școlar, decât din presă, postări pe Facebook, discuții pe la colțuri. Concret și oficial, probabil că vom afla de la TV duminică, 13 septembrie, ce trebuie să facem de luni, 14 septembrie, în prima zi de școală. Dar, personal, m-am obișnuit cu lipsa de transparență a acestui guvern, cu lipsa de conectare la realitatea din teritoriu, cu dezinteresul față de elevi și părinți, cu disprețul față de noi toți. Să nu uităm cum ne-au comunicat redeschiderea grădinițelor: “de mâine se redeschid, responsabile autoritățile locale”. Doar atât și s-au spălat pe mâini. Implicare ZERO în rezolvarea problemei. Așa că eu nu pot să am așteptări de la decidenții PNL și, împreună cu colegii, ne-am stabilit ca prioritate crearea de condiții cât mai sigure în unitățile de învățământ.

– Concret, ce o să faceți?

– Nu vom face. Deja FACEM. Așa cum am mai spus, am luat încă din primăvară decizia de a renunța la organizarea unor evenimente sociale, sportive, culturale și la Zilele Municipiului Alexandria (în forma cu care eram obișnuiți) și am direcționat sume importante de bani către dotarea și adaptarea tuturor unităților de învățământ de la toate nivelurile la nevoile actuale de siguranță pentru elevi și profesori.

– În ce constau aceste dotări și în ce stadiu sunteți cu achiziționarea lor?

– Unele sunt achiziționate și deja instalate și funcționale, altele sunt în procedură de achiziție și vor fi funcționale la începutul anului școlar.

Deja funcționăm în regim normal, având în vedere condițiile impuse, cu două creșe, Creșa PECO și Creșa “Ion Creangă”, cu două grădinițe, Grădinița cu P.P. Nr. 10 și Grădinița cu P.P.Nr. 6 și acum lucrăm pentru a deschide de la 1 august și Grădinița cu P.P. Nr. 7 și Grădinița cu P.P. Nr. 8. În acest sens, amenajăm izolatoare, facem reparații, igienizări, dezinfecții, dezinsecții și deratizări, am alocat fonduri și acestea au achiziționat termometre digitale non-contact, dispozitive pentru dezinfectant, măști, mănuși, materiale de protecție și igienă, teste rapide COVID pentru tot personalul, dozatoare pentru săpun și dezinfectant, dispozitive pentru uscarea mâinilor, suporți pentru prosoape de hârtie, pavilioane și fotolii Puf pentru desfășurarea activităților în aer liber.

Pentru creșterea siguranţei elevilor în unităţile de învăţământ gimnazial, liceal și postliceal, identificarea ultrarapidă și izolarea unor posibile cazuri, pentru limitarea răspândirii infecţiei cu SARS Cov 2 suntem în procedură de achiziție a unor sisteme de detecție automată a temperaturii prin supravegherea video cu cameră termică, care vor fi instalate și puse în funcțiune până la 1 septembrie.

Acestea vor face monitorizarea automată, de la distanță, a temperaturii corporale a tuturor persoanelor care intră în școală, cu afișarea în timp real a temperaturii fiecărei persoane analizate, pe imaginea video.

Aceste sisteme vor fi instalate la intrarea pentru elevi cu cel mai mare trafic, pentru toate celelalte intrări am inițiat procedura de achiziție a unor termoscanere digitale performante.

Am rezolvat problema apei calde la toate grupurile sanitare din unitățile de învățământ și le-am dotat pe toate cu dispozitive de săpun și dezinfectant și uscătoare de mâini, la toate intrările și ieșirile avem dispozitive cu dezinfectant.

– Tot ceea ce ați detaliat costă destul de mult. De unde sunt alocați banii?

– Sunt bani din bugetul local al municipiului. V-am spus, actualul guvern doar trasează sarcini de azi pe mâine, nu sunt interesați de cum pot fi concret puse în practică sau dacă mai au bani autoritățile locale. Ei au alte preocupări așa cum am văzut cu toții încă de la debutul crizei COVID, când aveau ca scop alegerile anticipate, nu sănătatea românilor, și așa am ajuns unde suntem astăzi. La Alexandria rezultatele măsurilor aplicate de noi s-au văzut în mod direct în numărul mic de cazuri, iar eu voi face tot ce este necesar ca sănătatea locuitorilor și a copiilor, după reîntoarcerea la școală să nu fie pusă în pericol. Eu nu pot aștepta să văd în ultimul moment niște oameni care acum alergă cu limba scoasă după voturi și au uitat că au o responsabilitate față de fiecare român, nu doar față de partidul care “pentru merite deosebite” i-a pus pe funcții.

Cetățenii se pot baza pe mine.

Continuăm Împreună!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.