Victor Drăguşin: “Cred că am tot ce îşi poate dori un om normal”

 – Domnule primar, suntem la început de an şi vă întreb, mai în glumă, mai în serios, vă place să fiți primar la Alexandria?

– Poporul român, în înțelepciunea lui, spune că rezultatul muncii tale este direct proporțional cu gradul de implicare emoţională în activitatea respectivă. Implicarea emoțională este, la rândul ei, direct proporțională cu gradul de satisfacție al beneficiarilor serviciilor prestate de tine. Gradul de satisfacție al cetățenilor este reprezentat de rezultatul votului, în cazul meu, ca primar, ales uninominal. Fiind o fire empatică, am momente când sunt epuizat, dar reechilibrarea internă se produce rapid, pentru că, în opinia mea, satisfacțiile trăite de mine (când am putut ajuta o persoană, o familie, o grupare mai mică sau mai mare de cetăţeni) sunt mult mai numeroase decât decepțiile. De aici îmi alimentez energiile pozitive care mă duc la implicare, idei, proiecte, determinare, viziune… și ciclul se repetă.

– Într-adevăr, aşa este, dacă ne gândim că sunteți la al treilea mandat de primar. Nu vă întreb ce ați realizat în Alexandria, pentru că ceva, ceva  ați făcut, altfel nu vă alegeau locuitorii orașului. Vă întreb, pentru dumneavoastră, personal,  și chiar  familia dumneavoastră, ce ați realizat?

– Material nu mi-am planificat să o duc mai bine de la an la an. La alegerile din 2008 aveam o casă și mașină. În primăvara anului 2016, am apelat la un credit bancar pe 10 ani și am cumpărat pentru fete un apartament cu 2 camere în București, pe str. Petre Ispirescu. Ce să îmi mai doresc? Să fiu sănătos și să putem achita ratele. Spiritual însă, cred că am rămas dator familiei. Şi sunt ani pe care nu am cum să-i mai recuperez. Nu am stat lângă fete cât mi-am dorit. Am doi copii buni, care nu m-au făcut niciodată de râs în comunitate și pentru asta le-am mulțumit. Şi soției la fel. Mai ales că nu a dorit să profite de poziția mea politică, în sensul unei promovări în funcții de  conducere. Ea a avut grijă și de casă și de copii și de socrii mei care, de când ne-am mutat la casă, au locuit cu noi.

– Doar atât ați reușit?

– Cred că am tot ce își poate dori un om normal. Ce să mai am? Dacă îmi pun ținte mai mari, înseamnă bani mai mulți. Cum mi-am propus să nu amestec afacerile cu poziția de primar, ar însemna să… iau șpagă. Iei șpagă, mai devreme sau mai târziu, te duci  la pușcărie. Cred că este foarte important în viață să te culci seara liniștit. Mă felicit că am reușit să nu cad pradă ispitei. Şi nu a fost ușor! Acum, după ani și ani, când te-ai obișnuit să trăiești din salariu, tentația nici nu mai există!

– Aveți de gând să mai candidați? Nu v-ați săturat de problemele pe care le aveți la primărie?

– Dorința de a dezvolta, de a înfrumuseța orașul, de a genera o stare de spirit pozitivă la toți cetățenii, nu este în nici un fel atenuată față de anul 2008. Chiar spun că a luat amploare. Așa că, de ce nu! O să  întreb și concetățenii, spre sfârșitul  acestui mandat. Probleme în primărie? Problemele instituției sunt problemele cetățenilor. Ele nu vor dispărea probabil niciodată. Am doi ani de când încerc (și fac pași vizibili în acest sens) să informatizez circulația actelor birocratice în interiorul Primăriei, dar și în relația acesteia cu cetățenii și celelalte instituții sau servicii publice. În acest an, 2018, am speranța că voi finaliza acest amplu și complex proces.    Un alt deziderat al meu are la bază, profesionalizarea, responsabilizarea și corectitudinea funcționarilor publici. În  anul 2015, în urma unei cercetări sociologice profesionale, am fost plăcut surprins să constat că încrederea alexăndrenilor în Instituția Primarului depășea ușor  60%, la acea vreme ocupând locul 1 la încredere. Îmi propun să mențin acest loc și procentul chiar să crească.

Principalele problerme, complicate de altfel, sunt generate de legi aberante, proceduri complicate și norme fără logică impuse prin acte normative naționale. În special, în domeniul investițiilor, dar și în ce privește funcționarea. Este inadmisibil să începi un proiect (faza birocratică iniţială) și să începi lucrările după 1, 2 sau 3 ani. Dar aici noi, primarii, de oriunde am fi, nu prea avem ce face.

– Şi, totuşi, în încheiere, ce satisfacţii de suflet v-a adus această funcţie?

– Zâmbetul, mesajele sau chiar lacrimile de mulțumire ale miilor de oameni pe care i-am ajutat când le-a fost greu și, pentru a fi posibil asta, am adoptat  numeroase  H.C.L.-uri.

Apoi, orașul, an de an, a avut o evoluție pozitivă din toate punctele de vedere, chiar dacă unii dintre alexăndreni au dorit un ritm mai alert. Am trăit împreună o criză economică 2010-2013, apoi din criză politică, în criză politică. Nu a fost deloc ușor, dar, an de an, orașul nostru a avut evoluție, în nici un caz involuție. Îmi doresc să finalizez în acest mandat ce a început primarul Colfescu acum multe zeci de ani: urbanizarea totală a localității noastre. (Gh. Paraschiv)

4 Comments

 1. #rezist says:

  Titlul este sugestiv ,individul are de toate. dupa 3 mandate si-a facut plinul si acum se joaca de-a omul cinstit.No Comment.

 2. HORIA says:

  OMUL are probleme mari .Se felicita singur ca ,,nu a luat spaga,, sau nu poate sa mai ia de frica DNA .Ce vremuri ce parandaraturi cu Tatu. S-au dus.E clar ca sufera pe undeva, tot nu-i piere gandul ca la femeia prinsa in adulter.

 3. HORIA says:

  Dragusin,prietene,lumea nu te-a votat sa ne spui despre familie ci sa administrezi orasul.In topul oraselor tarii pe ultimul loc e Alexandria si Vaslui.Chiar nu te doare nimic in afara de in paispe?Inainte am inteles nu te lasa basescu sa dezvolti fabrici si locuri de munca ,dar acum la putere e unul Dragnea.Il cunosti cumva? am inteles ,acum nu te lasa UE, SAU iti dam noi Ue.

 4. sandu says:

  un interviu aranjat cu intrebari prestabilite.Dragusin s-a plictisit in birou de atatea treburi ,nu mai are de asfaltat un POD INTR-UN AN,si a iesit si el ca baiatul in presa.Ce dracu chiar nu mai scria nimeni de el.Intrebarea adevarata ,,Cum dracu ai reusit sa asfaltezi un pod intr-un an de zile si prostii sa te voteze din nou,,? ESTI TARE MAESTRE

Leave a Comment

*

code