Politic

Victor Drăgușin: “Atât Ponta, cât şi Dragnea, trebuie să rămână preşedinte şi preşedinte executiv în partid”

dragusin– Ca o prelungire a rezultatului de la alegerile prezidențiale pierdute de PSD, în ce fel a marcat acesta atât electoratul, cât și membrii în sine ai partidului?

– Este greu de explicat sentimentele pe care le-au avut atât votanții noștri, atât cei tradiționali, cât și cei câștigați de această dată, dar mai greu este pentru partid în sine și membrii săi. A fost ca un scor, un rezultat pe de-a dreptul neașteptat, am obținut cel mai mare număr de voturi la alegerile prezidențiale de până acum, dar nu cât trebuia ca să fim învingători. Undeva am greșit, dar nu într-atât încât să pierdem… A fost vorba de diaspora, care prin modul de manifestare a sensibilizat nu numai electoratul din afară, ci și o mare parte a celui din țară, electorat cu care de altfel Iohannis a câștigat. A fost ori o scăpare a noastră și o interpretare a legii pe care trebuia să o facă structurile specializate ale organizării alegerilor pentru a nu avea asemenea evenimente. N-aş putea să spun că a fost o strategie a forţelor care l-au susţinut pe Iohannis. A fost ceva neprevăzut, care i-a luat prin surprindere şi pe ei. Revenind la ce s-a întâmplat, pot să spun că în Teleorman nu au fost motive de îngrijorare. Am obţinut cel mai mare numar de voturi pentru candidatul PSD de la toate alegerile de până acum.

La acest gen de alegeri sunt 3 căi de comunicare: TV naţionale, reţele de socializare şi campanie din casă în casă dusă de echipa de campanie.

La punctul 1, Ponta a pierdut. În judeţele unde campania de la punctul 3 a fost dusă corect, rezultatele au fost foarte bune pentru PSD, fiind anihilate multe din manipulările propagate prin punctele 1 şi 2. Aşa explic eu situaţia rezultatelor la nivel naţional, cu excepţia judeţului Sibiu, unde votul a fost exprimat printr-un naţionalism local justificabil.

 

– Sigur, ar fi multe de spus, despre acest subiect. Probabil că va fi luat în discuţie la Congresul care se va ţine, când se va ţine. Cum comentaţi ce s-a întâmplat la prima analiză a rezultatelor de la vot, respectiv suspendarea sau scoaterea din partid a lui Vanghelie, Geoană şi Şova?

– Încă de la întâlnirea din vară de la Orăştie, s-a vorbit atât de Vanghelie, cât şi de Geoană că ar avea o înţelegere pentru impunerea la alegerile prezidenţiale ca şi candidat pe Mircea Geoană. De atunci se tot vorbeşte de scoaterea din partid a celor doi, dar fiind vorba de campania electorală, s-a mers pe ideea că nu este momentul potrivit. Pot spune că de atunci s-au întâmplat multe lucruri care duceau spre o asemenea sancţiune. Victor Ponta a anunţat că va candida numai dacă: va fi susţinut de toţi membrii Comitetului Executiv; toată echipa se va canaliza doar pentru campania electorală şi nu cine va conduce partidul şi Guvernul. Ceea ce nu s-a întâmplat în campanie.

 

– Şi, totuşi, nu a fost prea mult exces de zel. S-a vrut să se demonstreze ceva anume?

– Se pare că nu pentru că s-au mai încercat unele intervenţii ale acestui grup, împreună şi cu Şova pentru anume schimbări, care sigur ar fi dus la destabilizarea efectiv a partidului în teritoriu. Nu au reuşit şi ca urmare s-a ajuns la situaţia de acum. Nimeni nu spune că nu trebuie luate măsuri drastice de restructuare a strategiei partidului, a echipei de conducere la toate nivelele, dar cred că trebuie facută o treabă bine gândită, cu un proiect bine pus la punct şi în cadrul obligatoriu al unui Congres. Eu aş spune că partidul nu are nevoie de un program de restructurare după model gen Vanghelie şi Geoană. Sigur, un proiect nou pentru PSD, prin care să ajungem la viitoarele alegeri în atenţia electoratului, a celor care ne-au votat, dar şi a celor care nu ne-au votat doar datorită unei stări emoţionale. Sunt convins că vom reuşi să facem un pas mare, care probabil trebuia făcut mai demult, pentru reformarea şi ieşirea dintr-o anchilozare a partidului şi când spun acest lucru, ştiu bine la ce mă refer. Orice încercare a unora de a duce partidul într-o altă direcţie decât cea impusă de electorat, nu va reuşi. PSD-ul se poate reforma nu în scandaluri de presă, ci în cadrul structurilor sale organizatorice.

 

– Domnule primar, trebuia PSD-ul să iasă de la guvernare în urma votului de la prezidenţiale?

– Eu cred că nu, pentru că Victor Ponta ca şi candidat al PSD, a obţinut un număr foarte mare de voturi, poate în alte condiţii mai mare decât al preşedintelui ales Iohannis. Nu populaţia nu l-a exclus pe Victor Ponta şi mai ales nu i-a dat un vot negativ pentru politica guvernului de până acum. Eu cred că trebuie să rămânem la guvernare să realizăm ce am promis oamenilor şi dacă, să spunem, parlamentul vrea să nu mai fie guvernul Ponta, atunci la o eventuală moţiune de cenzură pe care PNL o tot anunţă în februarie, să voteze această moţiune şi guvernarea să treacă la liberali. Să aşteptăm să vedem dacă aşa vor decurge evenimentele.

 

– Credeţi că în perioada următoare, prin constituirea unui guvern PSD, PC, UNPR şi PLR, care va trece de parlament şi va avea şi bugetul pe 2015 adoptat, se va schimba situaţia în PSD?

– Da, sigur este posibil aşa ceva, respectiv să se mai calmeze lucrurile şi să se judece cu mai mult discernământ situaţiile create, dar sigur schimbări serioase se vor face în echipa de conducere şi nu numai.

 

– Ponta a declarat că este foarte posibil să nu mai canditeze, după principiul “decât cu o echipă cu care a pierdut, mai bine cu o echipă, cu un căpitan care să câştige”. Dacă se va întâmpla aşa, cine credeţi că trebuie să-şi mai dea demisia?

– Probabil că întreaga echipă a lui Ponta, cu toate că ar fi păcat ca oameni de reală valoare pentru PSD să facă, aşa cum se cere, un pas înapoi. Personal nu văd cine i-ar putea înlocui într-un nou proiect în care PSD să să câştige alegerile parlamentare din 2016, cel mai important şi apropiat obiectiv. Sunt oameni de certă valoare care trebuie să rămână şi să conducă în continuare partidul, într-adevăr cu o altă echipă tânără care să capaciteze electoratul pierdut.

 

– Nu vreau să vă întreb la cine vă referiţi punctual, dar spuneţi-mi dacă Ponta nu mai candidează la funcţia de preşedinte, este posibil să-i ceară şi lui Dragnea să nu mai candideze la cea de preşedinte sau preşedinte executiv?

– Nu cred, cred că-l va lăsa să hotărască singur sau, dacă îi va cere, o va face în contextul în care au în continuare un proiect comun în PSD. Nu cred că drumurile celor doi în partid vor fi în perioada următoare paralele. Nu, nu se poate. Sunt ambii oameni de valoare ai partidului care pot, cu o altă echipă, să-l ducă mai departe cu rezultate dintre cele mai bune. Sigur însă, în perioada următoare, multe lucruri se vor clarifica şi vom vedea că PSD-ul va demonstra, încă o dată, că este o forţă politică puternică în România.

One Comment

  1. Da, profilul politicii in Romania este prin preponderenta de stanga,cel mult de centru stanga si acest profil nu poate fi asigurat decat de PSD,cu o singura conditie,liderii sa renunte a mai fi cu profil de dreapta ca sa nu zic sa renunte la profilul de BARONI!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.