Social

Vaccinul hexavalent ar putea ajunge la DSP până la sfârşitul acestei săptămâni

Părinţii ai căror copii nu au fost vaccinaţi la împlinirea vârstei de 2 şi 6 luni cu vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B, pot răsufla uşuraţi, întrucât MIinisterul Sănătăţii, a anunţat că luni, 28 octombrie, în depozitele societăţii responsabile cu aprovizionarea şi distribuirea vaccinurilor din schema naţională către direcţiile de sănătate publică judeţene au intrat noi doze de vaccin hexavalent. Astfel, în următoarea perioadă, medicii de familie, cei cărora le lipseşte vaccinul şi care au făcut soliocitări către Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, este posibil ca până la finalul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare să primească dozele necesare imunizării bebeluşilor, asta în funcţie de cât de repede ministerul va face distribuirea în teritoriu.

Potrivit unui comunicat al MS, “în conformitate cu prevederile OMS nr. 422/2013 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2013 şi 2014, în Calendarul Naţional de imunizare, vaccinarea copiilor de 2 şi 6 luni se realizează cu  vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B ( DTPa – VPI – HiB – HB)”.

Însă, anterior stabilirii introducerii vaccinului hexavalent în schema de vaccinare, Ministerul Sănătăţii a încheiat un Acord Cadru în anul 2012 pentru o perioadă de 4 ani cu producătorul SC GLAXOSMITHKLINE SRL şi în conformitate cu Contractul subsecvent încheiat în anul 2012 a fost livrată o cantitate de 177.000 doze vaccin hexavalent.

Astfel că, odată apărut pe piaţă vaccinul hexavalent şi introducerea unui producător de vaccin, Acordul Cadru a încetat de drept, şi a fost organizată o licitaţie pentru achiziţia acestui vaccin, în conformitate cu legislaţia în vigoare, procedură care a fost încheiată pe 17 octombrie 2013, prin semnarea unui nou Acord Cadru şi Contract subsecvent de furnizare a vaccinului, se arată în comunicatul MS.

“Începând cu luna septembrie, în momentul în care a fost informat că există unele disfuncţionalităţi în vaccinarea copiilor, Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică şi Institutului Naţional de Sănătate Publică să asigure realocarea dozelor de vaccin existente între DSP-uri, în funcţie de necesităţi, astfel încât să se poată asigura vaccinarea copiilor”, precizează Ministerul în comunicatul remis, continuând prin a menţiona că luni, 28.10.2013, “193.208 doze de vaccin hexavalent au intrat în depozitele SC POLISANO SRL, urmând ca pe parcursul următoarelor 2 – 3 zile, vaccinul să ajungă la sediile direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti”.

Copiii în vârstă de 2 şi 6 luni care nu au fost vaccinaţi la termen au intrat în evidenţa medicilor de familie şi vor fi recuperaţi la vaccinare, astfel încât aceştia să aibă schema completă de imunizare, starea de sănătate a copiilor nefiind în nici un fel afectată. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.