Social

Vaccinul hexavalent a ajuns la medicii de familie

Aşa cum promitea, Ministerul Sănătăţii a trimis la finele săptămânii trecute, în teritoriu, dozele de vaccin hexavalent necesare imunizării copiilor de 2 şi 6 luni, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, hemofiliei şi hepatitei B. Necesarul dozelor de vaccin a ajuns şi în Teleorman, iar DSP a redistribuit dozele fiecărui medic de familie care a solicitat acest vaccin.

Astfel, părinţii ai căror copiii au fost amânaţi la vaccinare se pot prezenta la medicii de familie cu sugarii în vârstă de două şi şase luni care trebuie imunizaţi cu acest tip de vaccin, în funcţie fie de eventualele programări, fie că abia acum au împlinit vârsta de vaccinare sau eventual în funcţie de cum au stabilit cu medicul de familie, deoarece dozele de vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep B = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B) au ajuns în depozitele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Teleorman, fiind repartizate de către Ministerul Sănătăţii. De la DSP acestea au ajuns, în cea mai mare parte şi la medicii de familie cărora le erau destinate.

 

Imunizarea se face în cabinetele medicilor de familie

Potrivit Programului Naţional de Imunizare, vaccinul hexavalent se aplică copiilor în vârstă de două şi şase luni, la cabinetele medicilor de familie pentru imunizarea sugarilor împotriva unor boli infecţioase grave, cum ar fi poliomelita, hemofilia sau hepatita B. Medicii de familie din Teleorman care au ajuns în posesia dozelor aduc la cunoştinţa părinţilor care au copii sugari că în cabinete există vaccin conform “Calendarului vaccinărilor în România 2013”, iar vaccinarea este singurul tip de prevenţie eficient împotriva unor boli infecţioase care pun în pericol sănătatea copiilor.

 

Protejaţi împotriva bolilor infecţioase şi transmisibile, prin vaccinare

Potrivit Calendarului vaccinărilor, bebeluşii trebuie imunizaţi încă din maternitate, urmând ca la două, patru, şase, 12 şi 14  luni părinţii să se prezinte la medicul de familie pentru a respecta schema de vaccinare a micuţilor. De asemenea, între vârsta de patru şi opt ani, copiii trebuie imunizaţi din nou, ca metodă de profilaxie împotriva bolilor infecţioase sau transmisibile atât la medicul de familie, cât şi în campaniile şcolare, odată cu intrarea într-o colectivitate mai numeroasă.

Problema este că s-a rezolvat doar o parte a lipsei serurilor destinate imunizării, întrucât medicii de familie au rămas fără vaccin pentavalent. În fapt, este vorba aproape de acelaşi vaccin menţionat anterior, care se administrează însă la 4 şi 12 luni. Diferenţa între cele două seruri este că pentavalentul este vaccinul cu cinci valenţe care oferă imunitate contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi infecţiei cu Haemophilus influenzae tip b, fără a avea şi protecţie contra Hepatitei B, valenţă cuprinsă în vaccinul administrat la 2 şi 6 luni, respectiv hexavalent. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.