Social

Vaccinarea copiilor s-a eliminat din reţeaua şcolară. Imunizarea va fi efectuată exclusiv de medicii de familie

O serie de reguli din sistemul sanitar se modifică din 1 aprilie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract cadru şi a pachetelor de servicii medicale.

Potrivit DSP Teleorman, una dintre modificări are în vedere imunizarea copiilor prin Programul naţional de imunizare ce va fi făcută exclusiv de către medicii de familie, şi nu prin reţeaua de medicină şcolară, ca până acum, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii.

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2015 şi 2016 prevede ca noutate asigurarea vaccinării cuprinse în calendarul naţional de imunizare, precum şi a vaccinării la grupele aflate la risc exclusiv de către medicii de familie, acest proicet fiind aprobat în şedinţa de guvern din data de 25 martie 2015.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că vaccinarea prin campanie şcolară prezintă numeroase dezavantaje legate de lipsa cabinetelor de medicină şcolară, dificultăţile în urmărirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, existenţa unor copii neşcolarizaţi, existenţa în cadrul aceleiaşi clase a copiilor cu ani de naştere diferiţi, repetenţi, veniţi prin transfer din alte unităţi de învăţământ, complianţa redusă la vaccinare a părinţilor copiilor înscrişi la un medic de familie, altul decât cel care realizează vaccinarea în campanie, dificultăţi în recuperarea restanţierilor, dificultăţi în supravegherea şi raportarea de către medicul care vaccinează a cazurilor de reacţie adversă.

Medicii de familie din Teleorman nu sunt prea încântaţi de transferul făcut de minister, însă spun că reţeaua de medicină şcolară oricum nu prea mai există, iar medicii care au ieşit la pensie nu au mai fost înlocuiţi. Prin urmare, imunizarea şi realizarea triajelor elevilor au căzut tot în sarcina medicilor de familie, mai ales în zona rurală. Cu toate acestea, susţin că nu va fi mai uşor, ba din contră procesul de imunizare va fi mai greoi, dat fiind faptul că, în comparaţie cu vaccinarea la şcoală, unde copiii erau grupaţi şi imunizarea se făcea mai uşor, după noile reglementări, procesul va fi îngreunat pentru că părinţii trebuie să îşi facă timp în vederea prezentării cu copilul la medicul de familie pentru imunizare. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.