Social

Vaccinarea copiilor în vârstă de până la un an se amână sau se face contracost

Două dintre vaccinurile din schema naţională de imunizare lipseşte din cabinetele mai multor medici din judeţ. Stocurile de hexavalent şi pentavalent sunt pe sfârşite sau au ajuns, deja, la zero, de mai bine de o lună de zile în cabinetele medicilor de familie.

Schema de imunizare naţională include vaccinurile obligatorii, pe care statul le asigură gratuit de la naşterea copilului până la 14 ani, vârsta la care este programată ultima imunizare. Medicii de familie sunt cei care gestionează vaccinarea copiilor, de la ieşirea din maternitate până la înscrierea la şcoală, iar mai multe judeţe din ţară, şi Teleorman de altfel, se confruntă cu o lipsă de vaccinuri, atât de vaccin pentavalent, cel care trebuie administrat bebeluşilor la 2 luni şi la 6 luni, dar şi de vaccin hexavalent, vaccin care asigură imunizarea bebeluşilor împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive (DTaP), a poliomielitei (VPI), împotriva haemophilus influenzae tip b (Hib) şi împotriva hepatitei virale de tip B (HVB). Deşi importanţa administrării lor este clară, iar substanţa se află în schema naţională de imunizare, medicii s-au confruntat în repetate rânduri, în ultimii ani, cu o criză de vaccinuri, fie că a fost vorba de vaccinul Pentaxim, vaccin pentavelent, fie că este vorba de vaccinul hexavelent, Infanrix, recent introdus în schema de vaccinare. Uneori, şi Priorixul, vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului. Acesta din urmă mai este cât de cât pe stoc din cauza faptului că la rapelul din şcoli sunt copii care nu fac acest vaccin şi astfel rămân doze pe stoc.

Direcţia de Sănătate Publică Teleorman a epuizat stocurie la vaccinurile Infarix Hexa şi Pentaxim care se administrează copiilor până la un an, în prezent aşteptându-se de la Ministerul Sănătăţii o nouă repartizare de vaccinuri în funcţie de stocurile existente la nivelul Ministerului, dar şi de cererea mediciilor de familie. În funcţie de solicitările medicilor de familie, DSP face un necesar pe care îl trimite către minister.

Până la rezolvarea problemei, vaccinarea copiilor se amână, iar medicii de familie vor face liste de aşteptare, asta dacă părinţii nu aleg varianta de a achiziţiona vaccinurile din farmacii la preţuri cuprinse între 200 şi 350 lei. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.