Social

Vaccinarea antigripală gratuită demarează peste două săptămâni

Campania de vaccinare antigripală din acest an va începe în a doua jumătate a lunii noiembrie. Potrivit Ministerului Sănătăţii a fost încheiat un acord pentru o perioadă de trei ani cu posibilitatea achiziţionării a 3 milioane de doze de vaccin antigripal, în funcţie de cererea de pe piaţă. Vor fi vaccinate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele cu boli cronice respiratorii şi cardiovasculare, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, dar şi gravidele şi personalul medical, persoane incluse în categoria persoanelor aflate la risc.

Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în două etape. Astfel, în cadrul primei etape au fost puse deja la dispoziţia Direcţiilor de Sănătate Publică 500.000 de doze, care vor fi livrate cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare, în vederea începerii imunizărilor. Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite până la sfârşitul acestei luni pentru continuarea vaccinării.

De curând, Direcţia de Sănătate Publică Teleorman a comunicat Ministerului Sănătăţii necesarul de doze de vaccin antigripal pentru judeţul nostru, similar celui de anul trecut, în jur de 60.000 de doze, necesar stabilit în urma cartagrafierii.

De menţionat este faptul că gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii şi se transmite uşor de la om la om din cauza condiţiilor favorizante, cum ar fi aglomerările urbane, colectivităţile de copii şi adolescenţi. Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile şi epidemiile de gripă şi se transmite pe cale aeriană, direct prin tuse, strănut sau indirect prin obiecte proaspăt contaminate.

Una dintre metodele eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor este vaccinarea antigripală. Această vaccinare protejează persoana vaccinată numai faţă de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv, cuprinse în vaccin, nu şi faţă de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemănătoare gripei, dar au evoluţie mai uşoară. Vaccinarea trebuie efectuată în stare bună de sănătate, singura contraindicaţie la vaccinare fiind alergia la proteine de ou. Perioada în care este bine să fie administrat vaccinul este în presezon, adică lunile octombrie-decembrie ale fiecărui an.

Până în prezent, nu au fost raportate cazuri de gripă pe teritoriul ţării, iar numărul infecţiilor respiratorii acute se încadrează în nivelul aşteptat pentru această perioadă. Bugetul din acest an al campaniei de imunizare susţinute de Ministerul Sănătăţii este de 11 milioane de lei, la fel ca cel de anul trecut. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.