Eveniment

Un nou focar de pestă porcină confirmat, în județ, săptămâna trecută

Pesta porcină africană (PPA) evolua, la la începutul săptămânii, în 155 de localități din 29 de județe, cu un număr de 272 de focare (dintre care patru focare în exploatații comerciale), informează Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Potrivit sursei citate, în alte 12 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.

În intervalul 09–19 iulie, au fost înregistrate 21 de focare noi, dintre care cele mai multe în județul Dolj (12 focare). La nivelul județului Teleorman, în intervalul menționat, a fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană, la Olteni, confirmat miercuri, 15 iulie.

În schimb, în aceeași perioadă, au fost stinse 10 focare de pestă porcină africană, dintre care unul în Teleorman.

“În anul 2020, judeţele în care au fost confirmate cele mai multe focare de PPA sunt: Dolj, Teleorman, Bihor, Prahova, Gorj, Vâlcea, Olt, Bacău, Iași, Vrancea”, se mai arată în informarea ANSVSA. Potrivit datelor furnizate, 35 de focare de pestă procină africană au fost confirmate, la nivelul județului, de la începutul anului și până în prezent.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 3.741 de cazuri la mistreți. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin doi ani de la apariția lor.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic și social.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.