Banchetul de la sfârșitul clasei a XII-a nu va mai exista anul acesta pentru majoritatea liceelor din Teleorman. Situația curentă a pandemiei împiedică organizarea acestuia, deși este un eveniment mult așteptat de absolvenți. Trei absolvente teleormănene discută schimbările majore, în ceea ce privește evenimentele specifice încheierii ultimului an de liceu: ceremonia de promovare și Ultimul Clopoțel.
Așadar, atât Maria A., absolventă a Liceului Teoretic “Alexandru Ghica” din Alexandria, la profilul uman, cât și o elevă, care a preferat să rămână anonimă, de la Liceul Teoretic “Marin Preda” din Turnu Măgurele consideră că nu se va organiza.
“Din păcate, relaxarea a venit mult prea târziu, iar organizarea unui banchet ca în anii precedenți nu se va putea realiza încă, așadar ne vom mobiliza după examenul de bacalaureat și probabil vom avea un mic eveniment la nivel de clasă prin care să sărbătorim terminarea celor 4 ani de liceu si promovarea bacalaureatului”, spune Denisa C. despre același subiect, ea fiind absolventă a profilului Matematică-Informatică a Colegiului Național “A. I. Cuza”.
Maria A. consideră că “Ultimul Clopoțel a fost diferit în comparație cu anii trecuți. Anul acesta s-a organizat în sala de curs, cu mască obligatoriu și distanțați, dar te asigur că emoțiile au fost, indiferent de situație. Chiar dacă am fost distanțați și am păstrat măsurile de siguranță, tot ne-am bucurat că am putut organiza ceva anul acesta”.
Pe această temă, Denisa C. menționează tot sentimente de emoție: “este cel mai emoționant eveniment, dar, mai ales, este momentul în care realizăm că treptat ne îndreptăm cu pași repezi spre maturitate, griji și adevăratul sens al vieții. Până astăzi, totul a făcut parte din copilăria noastră care, cu bune și cu rele, ne-a făcut să devenim mai responsabili, mai puternici și ne-a oferit informații importante despre viață, logică, cunoaștere, vorbire și, nu în ultimul rând, respect față de persoanele care ne-au călăuzit viața spre un viitor strălucit și plin de fericire”.
Cu toate acestea, acest eveniment restrâns le-a oferit elevelor o șansă de a sărbători și de a socializa cu colegii și profesorii.
“Spre deosebire de anul precedent, noi avem oportunitatea de a organiza chiar și un mic eveniment de absolvire, ceea ce mă face să mă bucur pentru că voi putea să îmi văd colegii, profesorii, prietenii, chiar și cu mască. Această pauză de un an a adus multe probleme la nivel social. De exemplu, în cadrul liceului, apropierea elev-profesor s-a diminuat foarte mult, acest aspect sfârșind prin conflicte în legătură cu prezența sau notarea, dar și socializarea colegială, având în vedere că mai mult de un semestru ‘bobocii’ încă nu se cunoșteau, fiind un aspect foarte trist pentru micii liceeni”, spune sursa menționată.
De asemenea, eleva din Turnu Măgurele este bucuroasă că restricțiile din anul acesta sunt mai puține față de anul anterior. Maria A. are aceeași opinie, “mă bucur că am terminat anul acesta, iar restricțiile au fost mai puține față de anul trecut, am avut șansa să ne întâlnim cu toții și să socializăm, cred că asta ne lipsea cel mai mult. COVID-19 a împiedicat foarte mult socializarea, ne-a separat în cei mai frumoși ani din viața noastră”.
Având în vedere afirmațiile elevelor, se poate spune că lipsa comunicării a avut efecte negative la nivel social asupra relațiilor atât la nivelul școlii, cât și înafara acesteia.