Social

Ultima săptămână de cursuri pentru elevii din clasa a VIII-a

Monica DUMITRESCU
Cursurile anului şcolar 2014-2015 se vor încheia la sfârşitul acestei săptămâni pentru elevii din clasa a VIII-a. Ultima zi de şcoală pentru aceştia este 12 iunie, însă după această dată absolvenţii de gimnaziu nu vor intra practic în vacanţă, pentru că îi aşteaptă Evaluarea Naţională şi admiterea la liceu.

Înscrierile la Evaluarea Naţională se desfăşoară în perioada 15-17 iunie. Pe 22 iunie, se va desfăşura proba scrisă la Limba şi literatura română, urmând ca în următoarea zi să aibă loc examenul pentru Limba şi literatura maternă, însă în Teleorman nu se susţine această probă. Proba scrisă la Matematică se va avea loc pe 24 iunie, iar rezultatele pentru Evaluarea Naţională 2015 vor fi afişate pe 26 iunie, până la ora 16:00. Contestaţiile se depun în aceeaşi zi (26 iunie), între orele 16:00 – 20:00. Între 27 şi 29 iunie se vor rezolva contestaţiile, iar rezultatele finale se afişează pe 30 iunie 2015.

Şi anul acesta, admiterea la liceu se va face pe baza mediilor obţinute la Evaluarea Naţională, care contează în calculul mediei de admitere în proporţie de 75%. .

La simularea evaluării naţionale desfăşurată la sfârşitul lunii februarie 2015 elevii teleormăneni din clasele a VIII-a, în cea mai mare parte, s-au dovedit din nou nepregătiţi.

Doar 49,93% au reuşit să obţină medii peste cinci. Ca de fiecare dată, matematica a fost disciplina care a pus în dificultate cei mai mulţi elevi. La matematică au obţinut note peste 5 doar 39% din numărul elevilor teleormăneni, în timp ce la limba română procentul notelor peste cinci a fost de aproximativ 68%.

 

Peste 3000 de locuri în clasa a IX-a în liceele din Teleorman

 

Şi anul acesta admiterea la liceu se va face prin repartizare computerizată în funcţie de opţiunile candidaţilor, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Liceele din Teleorman pun la dispoziţia absolvenţilor de gimnaziu anul acesta 3052 de locuri în clasa a IX-a, la care se mai adaugă alte 218 locuri special rezervate pentru candidaţii de etnie romă.

Comparativ cu anul trecut, majoritatea unităţilor de învăţământ liceal au majorat numărul locurilor în clasele cu profil uman, filologie. Astfel, Colegiul Naţional “Al. D. Ghica” din municipiul Alexandria şi-a propus înfiinţarea a şapte clase a IX-a în anul şcolar 2015-2016, patru dintre acestea având specializarea filologie şi doar trei matematică informatică. Şi Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria are disponibile anul acesta patru clase la specializarea filologie şi doar două clase la specializarea matematică informatică. O noutate în acest an la această unitate de învăţământ este înfiinţarea a două clase cu specializarea învăţător-educator. Liceul Teoretic “Al. I. Cuza” vine şi el cu o noutate în acest an, înfiinţarea unei clase cu profil ştiinţe ale naturii. Tot la această unitate de învăţământ sunt disponibile trei clase cu profil filologie şi patru clase cu profil mate-info.

Alte patru clase cu profil filologie sunt disponibile la Liceul Teoretic Constantin Noica pentru elevii care vor să urmeze cursurile liceale în Alexandria.

În Roşiorii de Vede, Colegiul Naţional “Anastasescu” oferă mai multe locuri la profilul Mate-Info, 140 de locuri, respectiv 5 clase, fiind disponibile pentri anul şcolar 2015-2016. La profilul filologie, unitatea de învăţământ roşioreană oferă 56 de locuri, respectiv două clase. Tot la Colegiul Naţional Anastasescu va lua fiinţă anul acesta şi o clasă cu specializarea ştiinţe ale naturii.

Şi la Turnu Măgurele numărul claselor cu specializarea mate info a scăzut în favoarea claselor cu specializarea uman, filologie, ştiinţe sociale etc.

Niciunul dintre liceele teleormănene nu organizează clasa a IX-a învăţământ bilingv pentru anul şcolar 2015-2016. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru această formă de învăţământ este nevoie de mai mulţi dascăli, iar bugetele unităţilor de învăţământ nu sunt suficiente pentru susţinerea cheltuielilor salariale. Astfel, absolvenţii de gimnaziu teleormăneni pot opta să urmeze cursurile liceale la forma de învăţământ bilingv doar în afara judeţului.

Numărul locurilor în clasa a IX-a pe unităţi de învăţământ, specializări, ultimele medii de admitere în liceele teleormănene anul trecut, precum şi alte informaţii legate de admiterea în învăţământul liceal au fost publicate într-un ghid al absolventului, fiecare elev din clasa a VIII-a primind câte un exemplar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.