Ucenicia la locul de muncă – paşi de urmat

Ucenicia este cunoscută drept formarea profesională a persoanelor cu vârsta de minim 16 ani, realizată la locul de muncă, în baza unui contract de ucenicie încheiat pe o perioadă determinată, care se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, putând fi de 12 luni, 24 de luni sau 36 luni.

Ucenic poate fi orice persoană cu vârsta de peste 16 ani, care doreste să se concentreze pe învăţare, pornind de la situaţiile profesionale concrete, cerute de practicarea unei ocupaţii direct la locul de muncă, informează reprezentanţii AJOFM Teleorman.

Persoanele interesate să devină ucenici au de parcurs câţiva paşi, respectiv să se înregistreze în evidenţa AJOFM Teleorman, drept persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, pe baza unor documente ca actul de identitate (original şi copie), acte de studii şi calificare (original şi copie), adeverinţa medicală din care să rezulte că persoana este aptă de muncă sau are eventuale restricţii medicale, şi să depună o solicitare privind participarea la un program de ucenicie (în acest sens, persoana înregistrată la AJOFM depune o cerere – model tipizat).

Pentru fiecare ucenic angajat cu contract de ucenicie, conform prevederilor legale, angajatorii pot cere de la stat, pe tot parcursul contractului, câte 1.125 de lei lunar, informează AJOFM Teleorman, dacă încheie cu agenția pentru ocuparea forței de muncă o convenţie pentru acordarea sumelor. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code