Eveniment

Trimitere în judecată pentru cei doi adjuncţi ai ISU Teleorman şi alte patru persoane

În data de 6 mai, procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 05.05.2015, a inculpaților col. (r.) Graure Petre şi Jantea Doina.

De asemenea, procurorii militari au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 05 mai 2015, față de inculpații col. Mîrlogeanu Remus, col. Chivu Aurel, lt. col. Hampu Vasilică, plt. adj. şef Ion Alexandru.

Între timp, s-au făcut cercetări şi potrivit Biroului de Informare și Relații Publice al DNA, procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor.

Astfel, potrivit unui comunicat al DNA prim-adjunctul inspectorului şef al I.S.U. “A. D. Ghica” al județului Teleorman, col. Mîrlogeanu Remus, a fost trimis în judecată, sub control judiciar. În sarcina acestuia s-a reținut săvârșirea mai multor infracţiuni, respectiv 3 infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, în formă continuată (49 acte materiale) şi uz de fals, în formă continuată (15 acte materiale),

Tot sub control judiciar a fost trimis în judecată şi cel de-al doilea adjunct aş ISU Teleorman, inculpatul col. CHIVU AUREL, adjunct al inspectorului șef al I.S.U. „A. D. Ghica” al județului Teleorman, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a 4 (patru) infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, în formă continuată (91 acte materiale) şi uz de fals (19 acte materiale),

Locotenentul colonel Hampu Vasilică, șef Centru Operațional în cadrul I.S.U. „A. D. Ghica” al județului Teleorman şi plutonier adjutant șef Ion Alexandru, subofițer în cadrul I.S.U. ”A.D. Ghica” al județului Teleorman au fost, de asemenea, trimişi în judecată sub control judiciar, în sarcina primului fiind reţinute 4 (patru) infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual în formă continuată (35 de acte materiale), şi uz de fals în formă continuată (20 de acte materiale), iar cel de al doilea, plt. adj. şef Ion Alexandru, va fi judecat pentru 3 (trei) infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual în formă continuată (14 acte materiale) şi uz de fals în formă continuată (14 acte materiale).

În schimb, inculpaţii col. (r.) Graure Petre şi Jantea Doina au fost trimişi în judecată în stare de arest la domiciliu. Astfel, în sarcina fostului ofiţer al ISU Teleorman Graure Petre, s-a reținut săvârșirea a 7 (șapte) infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (102 acte materiale), fals intelectual, în formă continuată (169 de acte materiale) şi uz de fals, în formă continuată (48 acte materiale), iar Jantea Doina a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea a 3 (trei) infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 4 (patru) infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, săvârșite în forma complicității şi fals intelectual în formă continuată (121 de acte materiale, din care 53 în forma autoratului și 68 în forma complicității).

În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată două societăţi comerciale, respectiv S.C. BIANCALEX. S.R.L. – Alexandria, persoană juridică, în sarcina căreia s-au reținut săvârșirea următoarelor infracțiuni: 4 (patru) infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals material în înscrisuri oficiale, formă continuată (87 de acte materiale), fals intelectual, în formă continuată (95 de acte materiale) şi uz de fals în formă continuată (27 de acte materiale) şi S.C. CADLEX. S.R.L. – Alexandria, persoană juridică în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea următoarelor infracțiuni: 3 (trei) infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată (15 acte materiale), fals intelectual, în formă continuată (74 acte materiale) şi uz de fals, în formă continuată (21 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut că în perioada februarie – august 2014, inculpații Graure Petre și Jantea Doina, în calitate de administratori ai celor două societăți comerciale furnizoare de formare profesională, au organizat șapte cursuri de formare profesională cu 120 cursanți, în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor, cărora la final li s-au eliberat certificate de absolvire.

Examinarea acestor cursanți trebuia realizată de inculpații Mîrlogeanu Remus, Chivu Aurel, Ion Alexandru și Hampu Vasilică, desemnați în acest sens de către comisia de autorizare Teleorman, dintre persoanele stabilite de către conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”A.D. Ghica”.

În realitate, nici unul dintre cursanți nu a efectuat vreo oră din cele 118 prevăzute în programa pentru pregătirea teoretică și practică.

De asemenea, nu a avut loc nici o examinare, toate înscrisurile prevăzute de lege a se întocmi pentru organizarea și desfășurarea cursurilor și examinărilor fiind false.

Prejudiciul se ridică la suma de 76.200 de lei, constând în sumele de bani achitate de către cursanți. În cauză, a fost dispuse măsuri asiguratorii asupra unor bunuri ce aparțin inculpatului Graure Petre. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman. În cauză, procurorii militari au beneficiat de sprijin din partea Serviciul Județean Anticorupție Teleorman. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.