Eveniment

Trei focare de pestă porcină africană confirmate, în județ, săptămâna trecută

Pesta porcină africană (PPA) evolua, la finalul săptămânii trecute, în 155 de localități din 28 de județe, cu un număr de 261 de focare (dintre care patru focare în exploatații comerciale), informează Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Potrivit sursei citate, în alte 12 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.

În intervalul 02– 08 iulie, au fost înregistrate 11 focare noi, dintre care cele mai multe în județele Satu Mare (cinci focare) și Teleorman (trei focare – dintre care două la Izvoarele și unul la Drăgănești de Vede), potrivit datelor oficiale.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 3.718 cazuri la mistreți. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin doi ani de la apariția lor.

Până vineri, 10 iulie, au fost despăgubiți 15.136 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 441.003.870 de lei. În perioada următoare vor fi plătite despăgubiri în valoare de 8.035.820 de lei pentru alți 209 propietari, transmite ANSVSA.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic și social.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.