Toate probele din Teleorman, trimise la analize pentru depistarea Pestei Porcine (PP), sunt negative

A ajuns pesta porcină în Teleorman până acum? Toţi medicii veterinari din judeţ spun că nu, respectiv că toate probele trimise până acum la Laboratorul central de la Bucureşti sunt negative. Ei susţin că oamenii din localităţile judeţului Teleorman şi în special cei din mediul rural şi-au dat seama că trebuie să respecte o serie de reguli impuse în această perioadă de medicii veterinari din judeţ, dar să şi ia unele măsuri preventive, începând de la curăţenia în locurile unde cresc porci până la  evitarea oricărui contact, atât cu animalele, cât şi cu oamenii din localităţile din ţară unde este pestă porcină.

În același timp, şi DSVSA Teleorman desfăşoară o campanie de conştientizare a populaţiei şi de pregătire a condiţiilor de intervenţie de urgenţă în fiecare sat din judeţ atunci când se va depista un caz de pestă porcină pentru izolarea imediată a focarului respectiv. Cum însă este greu de presupus că vom fi ocoliţi de virusul PP, extrem de penetrant şi uşor de răspândit, în toate comunele din judeţ, echipe de la DSVSA Teleorman stabilesc deja locurile de incinerare sau tratare chimică a porcilor contaminaţi pentru a limita pe cât posibil răspândirea virusului pestei porcine.

La măsurile luate de specialiştii sanitar-veterinari şi de siguranţă alimentară se adaugă şi hotărârile luate de Guvern, care privesc despăgubirea celor ale căror animale au fost infestate şi eutanasiate. Primarii spun că, în general, oamenii sunt încrezători, dar speră ca, totuşi, pesta porcină să-i ocolească. Altfel, vor primi  despăgubiri în bani pentru o greutate de minimum 100 de kg pentru fiecare animal afectat, chiar dacă are mai puţin. Cei care au peste 100 de kg vor fi evaluaţi la greutatea reală, fiecare porc urmând a fi cântărit separat. De asemeneam şi Ministerul Agriculturii va interveni cu unele măsuri imediate pentru refacerea efectivului din ferme şi gospodăriile populaţiei. (Gh.P.)

Leave a Comment

*

code