Economie

Toate pieţele vor fi obligate să aibă cel puţin 20% producători autentici

În septembrie ar putea fi adoptată legea care schimbă modalitatea de acordare a certificatelor de producător, în aşa fel încât toate pieţele din ţară vor fi obligate să aibă minim 20% producători autentici, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Ministrul a precizat că, din toamnă, fostele certificate de producător se vor numi, conform noii legi, atestate de producător. Pentru a elimina din pieţe falşii producători, adică acele persoane care cumpără marfa ieftin şi o vând mai scump în piaţă, MADR a prevăzut ca noile atestate care vor fi eliberate de primării să aibă obligatoriu şi avizul asociaţiilor producătorilor. Astfel, ca element de noutate adus noilor documente, din toamna lui 2014 ar fi acela că nu numai primăriile sunt cele care eliberează certificatul, în sensul că acel certificat, atestat, trebuie să fie avizat şi de asociaţiile reprezentative.

“De asemenea, se introduce un carnet de producător, astfel încât pe transportul produselor respective, către piaţă sau în zona de desfacere, să ne asigurăm că marfa provine din locul respectiv şi nu mai există acea evaziune fiscală, care până la urmă se întoarce împotriva acelora care sunt producători direcţi şi care plătesc taxe şi impozite, plătesc un TVA, deci care se lovesc de o concurenţă neloială”, a spus Constantin.

Potrivit şefului MADR, toţi producătorii, indiferent că sunt mari sau mici, vor avea nevoie de ştampila unei asociaţii care să-i recunoască, în caz contrar, nu mai pot vinde în pieţe. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.