Politic

Tinerii social-democraţi din Teleorman, dornici să se pregătească pentru piaţa muncii – Viorica Dăncilă, Cătălina Ştefănescu, Gabi Petrea şi Ioan Augustin se implică în lupta pentru promovarea tinerilor

Carmen Dumitrescu
Principala problemă a generaţiei tinere este, în acest moment, dificultatea de implicare activă pe piaţa muncii. Acest lucru i-a determinat pe social-democraţi să încerce şi un demers de informare a tinerilor din Teleorman cu privire la posibilităţile de pregătire profesională şi dezvoltare personală pe care le au, atât în judeţ, cât şi în afara lui. Astfel, la iniţiativa secretarului de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, Ioan Augustin, a avut loc la Alexandria, în sala mare de şedinţe a Primăriei Alexandria o dezbatere pe tema pregătirii tinerilor pentru piaţa muncii. La eveniment au participat, în calitate de invitaţi europarlamentarul Viorica Dăncilă, parlamentarul Cătălina Ştefănescu, secretarul de stat Ioan Augustin, secretarul general al Tineretului Social Democrat, Gabi Petrea şi administratorul municipiului Alexandria, Ştefan Tăbăcitu. Un număr impresionant de tineri au participat la eveniment, dorindu-şi să afle mai multe despre oportunităţile pe care le au. Iniţiatorul evenimentului, Ioan Augustin a declarat că evenimentul era necesar pentru tinerii social-democraţi din Teleorman, pentru că informarea e esenţială în sensul schimbării mentalităţilor: “Nevoia de informare este imperativă. Mulţi dintre tineri, însă sunt uşor indiferenţi şi neîncrezători că oragnizaţiile non-guvernamentale îi pot ajuta şi că pot atrage nişte fonduri europene pe care ei le consideră de neatins. Dar cred că până în momentul în care nu încerci, nu poţi trage concluzii. Prin această întâlnire am încercat să le trezesc spiritul de iniţiativă şi dorinţa de a cerceta şi de a-şi dori să dobândească mai multe cunoştinţe decât pot pe plan local. Ei pot face primii paşi în sensul devenirtii de specialişti pe fonduri europene. Această implicare poate duce şi la o salarizare adecvată şi care le poate oferi avantaje majore. ”
Europarlamentarul Viorica Dăncilă a făcut o scurtă trecere în revistă a situaţiei tinerilor pe piaţa muncii la nivel european şi a vorbit despre demersurile ce se fac în acest sens de către autorităţile europene: “Potrivit studiilor care ne parvin, popoarele îmbătrânite ale Europei trebuie să muncească mai mult şi să se aştepte la mai puţin, din cauza diminuării populaţiei, pe fondul numărului tot mai redus al naşterilor şi al liberalizării pieţei forţei de muncă, care a dus la migraţia forţei de muncă în funcţie de interese subiective. Într-o lume aflată în continuă schimbare, ne întrebăm câţi tineri absolvenţi de studii medii şi superioare au şansa de a-şi găsi un loc de muncă. Nu de puţine ori, piaţa muncii reclamă faptul că universităţile formează absolvenţi cu multe cunoştinţe teoretice, dar foarte puţine abilităţi practice. Nu numai la nivelul UE problema şomajului este una dintre cele mai grave probleme. În contextul măsurilor de austeritate luate la nivelul UE, sub conducerea Partidului Popularilor Europeni, am ajuns să avem cea mai ridicată rată a şomajului, în ceea ce priveşte tinerii. Conform EUROSTAT, în luna octombrie 2013, rata şomajului în rândul tinerilor din statele membre ale UE a crescut la îngrijorătorul procent de peste 24%. Cei mai mulţi şomeri din România în 2013 se află atât în grupa de vârstă de până la 25 de ani, cât şi în celelalte grupe de vârstă. Aş vrea să menţionez faptul că rata de  ocupare a populaţiei cu vârsta de peste 20 de ani trebuie să ajungă la 70%. Asta înseamnă locuri de muncă pentru tineri, investiţii în cercetare şi dezvoltare, rata părăsirii timpurii a şcolii trebuie să coboare la 11% iar 1 din 4 tineri din România cu vârsta de până în 34 de ani trebuie să fie absolventul unei universităţi.”
Deputatul Cătălina Ştefănescu le-a vorbit tinerilor prezenţi despre forţa social-democraţiei şi despre importanţa tineretului în cadrul acestei construcţii politice, fiind, de aceea, absolut necesar ca tinerii să fie stimulaţi în sensul dezvoltării şi perfecţionării profesionale: “Să ne amintim că TSD este o echipă puternică, cea mai mare organizaţie de tineret din ţară şi cea mai activă în campaniile electorale. Ne aflăm aici înainte de un moment important care se apropie. România va trimite în Parlamentul European 33 de voci şi eu, ca tânăr social-democrat, îmi doresc ca majoritatea să fie din PSD. Pentru că avem nevoie acolo de oameni care să ne susţină şi să ne cunoască problemele în detaliu şi pentru că avem nevoie să ne bucurăm în continuare de sfaturile doamnei Viorica Dăncilă şi ale celorlalţi europarlamentari PSD care au fost alături de noi în toată această perioadă. Tinerii sunt cei mai importanţi votanţi ai UE şi noi aşa creştem, ca cetăţeni europeni, aşa că avem şansa să creştem frumos şi să fim cu adevărat nişte cetăţeni europeni de fală. ”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.