Teleormănenii, printre cei mai căutați hackeri

FBI a pus o recompensă uriașă pe capul unui alexăndrean, 1 milion de euro.

Acesta este acuzat de fraude pe internet, care au produs un prejudiciu de multe milioane de euro. Nicolae Popescu (mai nou), pentru că inițial s-a numit Nae Stoichițoiu, este originar din Alexandria și este căutat internațional încă din 2010, când a reușit să fugă din fața Tribunalului Vâlcea.

Despre el, autoritățile americane susțin că este organizatorul unei scheme de fraudă cibernetică prin care se plasau pe site-uri americane de comerț electronic numeroase anunțuri de vânzare de mașini, bărci, motociclete și alte bunuri de mare valoare, care, în realitate, nu existau. Victimele transferau bani în diferite conturi frauduloase, bani care ajungeau la membrii rețelei.

Pe modelul lui Nicolae Popescu, tot mai mulți români și-au  dezvoltat propriile rețele. Ei operează în mai toate țările, ba chiar și din România, sub ochii autorităților. Numai că acești ochi vigilenți nu remarcă saltul financiar spectaculos al unora, fără a avea în spate o afacere. Nu remarcă nici faptul că, până mai ieri, acești “haiduci” nu aveau după ce bea apă, iar acum comandă câte 20-30 de sticle de șampanie de multe sute de lei bucata în cluburile de fițe din București ori Mamaia. Sau petrecerile cu maneliști celebri a căror “vizită” costă multe mii de euro.

Și, dacă ar fi doar atât, unii ar putea spune: ei, și?, nu fură de la români, ci de la alții și aduc bani în țară. Bun, dar cei care fură direct sunt, de regulă, copii sau tineri, care, o dată prinși, vor plăti cu libertatea, pentru că nu au suficienți bani pentru avocați și nu numai.

Din păcate, cei mai mulți dintre ei cheltuiesc banii la fel de ușor precum îi câștigă, mașinile, cluburile, cazinourile, jocurile de noroc și, nu în ultimul rând, drogurile îi lasă, tot peste noapte, fără bani. Și atunci, obișnuiți cu un anume standard de viață, apelează la cămătari, despre care putem spune că închid acest cerc vicios, că sunt beneficiarii finali.

Cel puțin așa rezultă din rechizitoriul cămătarilor alexăndreni arestați și condamnați pentru fapte de cămătărie, care le-au indicat procurorilor mai multe nume de persoane ce împrumutaseră bani de la ei, restituindu-i, conform spuselor lor, din infracțiuni electronice.

În concluzie, o infracțiune naște altă infracțiune, și… tot așa.

1 Comment

  1. Cetatean says:

    Hacker inseamna altceva. Acestia sunt infractori, hoți, nu altceva, si trebuie tratați ca atare.

Leave a Comment

*

code