Teleormănenii îşi pot cumpăra vechime în muncă până la sfârşitul anului

Persoanele care n-au ajuns la vârsta de pensionare şi care au perioade în care nu au fost asigurate în sistemul de pensii pot să-şi plătească retroactiv contribuţia la fondul de pensii, pentru o perioadă de cel mult cinci ani, până la data de 31 decembrie 2018.

Legislaţia în vigoare permite ca plata să fie făcută integral, într-o singură tranşă, sau în tranşe lunare, iar în ceea ce priveşte modalitatea de plată, poate fi efectuată în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii, ori prin orice alte mijloace prevazute de lege, în contul deschis la Trezoreria Statului.

Pentru plata retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale, persoana trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, respectiv să nu aibă calitatea de pensionar, să nu fi fost asigurat în sistemul public de pensii în perioada pentru care solicită asigurarea şi nici să nu fi avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii.

De la intrarea în vigoare a acestor prevederi legale, aproximativ 500 de teleormăneni şi-au cumpărat vechime în muncă, potrivit informaţiilor furnizate de Casa de Pensii Teleorman. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code