Politic

Teatru de război, sau război ca la teatru?

imagesSorin Ovidiu Bălan

Garduri de sârmă ghimpată, accesul interzis, drumuri blocate, circulaţie restricţionată, patrule de militari înarmate până în dinţi, care legitimează pe oricine încearcă să treacă prin zonă, sfătuindu-l că mai bine ar fi să ocolească, comunicate ameninţătoare care vorbesc despre dosare penale, oameni identificaţi după înregistrările video. Pare o scenă de luptă din Kosovo sau din Ucraina. Ei bine, nu este vorba despre niciuna dintre aceste două teritorii. Imaginea aceasta ferecată în metalul armelor este la noi, în România, ţară aflată sub asediul nimănui. În România, la Pungeşti, în judeţul Vaslui, unde oamenii nu sunt de acord cu exploatarea gazelor de şist din zonă.

Şi au încercat să spună acest lucru autorităţilor în mai multe rânduri. Au fost sprijiniţi şi de mişcările de solidaritate cu sătenii din Pungeşti din Piaţa Universităţii dar şi din alte oraşe ale ţării. Nu i-a ascultat nimeni. Şi atunci au încercat să recurgă la forme de protest prin care să atragă atenţia asupra dorinţei lor fireşti. Răspunsul autorităţilor? L-am descris la începutul articolului. Un teatru de război, în care se luptă militari înarmaţi care ameninţă pe toată lumea cu puşcăria şi săteni care vor să fie şi ei ascultaţi de cineva.

Premierul Victor Ponta a încercat să explice situaţia aceasta incredibilă: „Nu am crezut ca românii să atace gardurile unei firme americane”. Va să zică, nu este vorba despre nişte simpli săteni care nu vor ca lângă satul lor să se sape după gaze de şist, ci de atacatori ai unei firme americane, adică nu simpli săteni, ci kaghebişti ori veri ai lui Bin Laden. Dar haideţi să ne întrebăm împreună. În România mai este o firmă cu capital majoritar american, mai mare decât „Chevron”care sapă la Pungeşti, îi zice NATO, care a deschis şi ea o sucursală la Deveselu şi nimeni nu i-a atacat gardurile. Dimpotrivă.

Mai trebuie să atragem foarte serios atenţia că toată această desfăşurare de forţe, ca şi tentativele de forare, sunt ilegale. Legea prevede că pentru astfel de activităţi trebuie aviz de mediu. Şi tot aceeaşi lege spune că avizul de mediu nu se dă fără consultarea şi acordul cetăţenilor din zonă. Cât de mult au fost consultaţi şi cât de tare sunt de acord cu forajele, se vede la faţa locului, unde sunt vălătuci de sârmă ghimpată, drumuri blocate, oameni legitimaţi dacă trec pe acolo, de te aştepţi ca din clipă în clipă să sune goarna a mobilizare generală.

2 Comments

  1. Ca ziarist eu te consideram de prima mana,dar ce faci frate ai coborat la acest nivel? Nu te recunosc,ai fost retrogradat? Cine vrea poate citi si printre randuri atentionarea mea!

  2. Hai sà mai fim si putin oameni seriosi si cu minte la cap. Mà asteptam la tine mài Sorine sà dai o altà povatà oamenilor din Pungesti Vaslui. Acolo sunt oameni foarte sàraci, fac de trei ori pe zi màmàligà, iei habr nu au despre acest foraj, dar se mai gàsesc unele minti minunate ca a ta sà ii intàrite. Prin aceste lucràri li se va creea si locuri de muncà.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.