Economie

Taxa pe stâlp a intrat în vigoare

Vineri, 16 ianuarie, a intrat în vigoare legea care modifică valoarea taxei pe construcţiile speciale (taxa pe stâlp) şi care clarifică modul de aplicare al acestui impozit.

Astfel, din 2015, taxa pe stâlp se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidenţiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor menţionate la art. 296^34 din Codul fiscal. Actul normativ prevede şi situaţiile pentru care această taxă nu se percepe.

În situaţia în care, în cursul anului curent, se înregistrează operaţiuni de majorare sau diminuare a valorii soldului debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor menţionate în lege, impozitul pe construcţii nu se recalculează. Aceste modificări sunt luate în considerare pentru determinarea impozitului pe construcţii datorat pentru anul următor.

Cheltuiala cu taxa pe stâlp este cheltuială deductibilă la stabilirea profitului impozabil şi nu se plăteşte taxa pe construcţiile speciale pentru clădirile pentru care se achită impozit la nivel local.

În cazul producătorilor agricoli, taxa pe stâlp se va aplica în continuare construcţiilor agricole, cuprinse în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, respectiv clădiri agrozootehnice (cu o durată normală de funcţionare de 24-36 de ani); construcţii agricole uşoare (barăci, magazii, şoproane, cabane, cu o durată normală de funcţionare de 16-24 de ani); depozite de îngrăşăminte minerale sau naturale (construcţii de compostare, cu o durată normală de funcţionare de 16- 24); silozuri pentru furaje (cu o durată normală de funcţionare de 24-36 de ani); silozuri pentru depozitarea şi conservarea cerealelor (cu o durată normală de funcţionare de 28-42 de ani); pătule pentru depozitarea porumbului (cu o durată normală de funcţionare de 20-30 de ani); construcţii pentru creşterea animalelor şi păsărilor, padocuri (cu o durată normală de funcţionare de 20-30 de ani); heleştee, iazuri, bazine, ecluze şi ascensoare, baraje, jgheaburi etc. pentru piscicultură (cu o durată normală de funcţionare de 24-36 de ani); sere, solarii, răsadnice şi ciupercării, realizate din zidărie, beton, metal sau lemn şi sticlă (cu o durată normală de funcţionare de 16-24 de ani) şi construcţii uşoare din lemn şi folie din masă plastică (cu o durată normală de funcţionare de 2-4 ani) şi altele.

Taxa pe stâlp se declară o dată pe an, prin înregistrarea ca plătitor al acestui impozit prin formularul 010, şi se achită în două tranşe anuale, prin formularul 100. Cele două tranşe ale impozitului pe construcţii speciale se achită pe 25 mai şi, respectiv, 25 septembrie. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.