În țara lui Babeș-Papanicolau, aproape 2.000 de românce sunt ucise, anual, de cancerul de col uterin – În Teleorman, 83 de noi cazuri au fost diagnosticate în 2017

Ca țară, suntem pe primele locuri în cele mai negative topuri, iar bolile n-ar fi putut face excepție. Așa că, România este poziționată, din păcate, pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin, peste 4.000 de românce fiind diagnosticate anual cu această boală, în timp ce 2.000 sunt răpuse de maladie. Incidența și mortalitatea sunt de patru ori peste media europeană, potrivit reprezentanților Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

În Teleorman, în evidențele Direcției de Sănătate Publică (DSP), la finalul anului 2017 erau înregistrate 147 de paciente diagnosticate cu cancer de col uterin. Din totalul cazurilor, 83 de femei au fost diagnosticate numai în anul 2017, majoritatea din mediul rural (59 de cazuri, faţă de 24 din mediul urban).

Statisticile arată că femeile active sexual, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani, sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin, al doilea cel mai des întâlnit cancer la femeile din țara noastră, după cel mamar.

Mai mult, pentru femeile din aceeași categorie de vârstă, cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer, în contextul în care se înregistrează peste 1.900 de decese anual, în urma diagnosticării cu această boală.

Mortalitatea mare este explicabilă prin faptul că la noi în țară diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă.

Când vine vorba de prevenție, medicii de familie spun că toate campaniile de vaccinare anti-HPV derulate până în prezent au eșuat. De cele mai multe ori, pacientele nu sunt informate și ajung la medic când este prea târziu.

 

În Teleorman, aproape 10.000 de femei au fost testate în cadrul programului de depistare precoce a cancerului de col uterin

La 1 septembrie 2012, Ministerul Sănătăţii (MS) a demarat Programul Naţional pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, în cadrul căruia toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, fără diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin au avut posibilitatea să efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş –Papanicolau.

Programul a fost elaborat în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi şi-a stabilit drept obiectiv principal reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii datorate acestora.

La nivelul Județului Teleorman la sfârșitul anului 2012, anul în care a debutat programul, în evidențele cabinetului județean de oncologie erau înregistrate 550 de paciente cu cancer de col uterin, 93 fiind cazuri diagnosticate numai în în 2012. În primele luni de testare, respectiv în perioada octombrie 2012 – ianuarie 2013, au fost testate 2.622 de femei, dintre acestea 155 au avut rezultat pozitiv al testului Babeș Papanicolau.

Pe parcursul anului 2013, potrivit reprezentanților DSP Teleorman, au fost testate 3.697 femei din județ, din care 301 cu rezultat pozitiv.

În cele 12 luni ale anului 2014, au făcut testul Babeş-Papanicolau, în cadrul programului naţional, alte 3.002 paciente, din care cu test screening pozitiv au fost 43.

În anul 2015, au fost testate 480 paciente, în cazul a 4 dintre rezultatul testului fiind pozitiv, potrivit conducerii DSP Teleorman.

Începând cu luna mai a anului 2015, în urma unor acțiuni ale unor instituții al statului, derularea programului la nivelul județului a fost stopată.

 

Medici buni, credință și un gram de noroc”

Una dintre femeile care au trecut cu bine peste o intervenție de cancer de col uterin spune că “medicii buni, credința și un gram de noroc” reprezintă combinația pentru a trece cu bine peste un astfel de impas.

Mai spune și că nu s-a așteptat să treacă printr-o astfel de experiență dificilă și că, la început, a tratat superficial simptomele, însă, că atunci când a înțeles că nu va trece de la sine, a decis să discute cu familia.

Traseul urmat a fost cel comun în astfel de cazuri, mai spune femeia. De la medicul de familie, la medicul specialist și, mai apoi, a urmat intervenția chirurgicală într-un spital.

“Am făcut radioterapie înaintea intervenției chirurgicale, iar aici a fost primul hop. Aparatul de la spitalul unde am început radioterapia s-a defectat, așa că am fost nevoită să continui la un alt spital, cu un aparat care să funcționeze. După ce am terminat ședințele de radioterapie am făcut trei luni de pauză, așa este procedura, după care a urmat intervenția chirurgicală. Chimiotrapie nu am mai făcut după operație, că nu a mai fost nevoie. Am avut noroc să întâlnesc medici buni, am avut noroc și ca lucrurile să meargă spre bine pentru mine și acum, la mai bine de șase ani de la operație, mă simt bine, mulțumesc lui Dumnezeu. Cred că am înțeles după aceea că trebuie să am mai multă grijă de mine și de viața mea, așa că am încercat să am, atât cât se poate, un mod de viață mai sănătos. Dacă ar fi să dau un sfat celor care trec prin astfel de probleme, ar fi să aibă încredere că totul va fi bine”, povestește femeia.

La spital, spune că a întâlnit și cazuri mai grave, în care tratamentul nu a putut face minuni, iar pacientele au pierdut lupta cu boala.

“Eu cred că depinde foarte mult și de stadiul în care este depistată boala și de cum reacționează organismul fiecăruia la tratament. Am văzut, cât am stat la spital, și cazuri în care evoluția nu a fost la fel de bună ca în cazul meu”, își mai amintește aceasta.

 

Ce-ar trebui să știe femeile?

Cancerul de col uterin se dezvoltă la nivelul colului uterin, partea uterului care se deschide în vagin. Apare atunci cînd celulele colului uterin devin anormale și încep să se înmulțească într-o manieră necontrolată.

De-a lungul unei perioade de mai mulți ani, celulele anormale din stadiile incipiente evoluează în cancer de col. Din fericire, stadiile inițiale ale bolii sunt ușor de tratat. Nu există semne evidente de boală, depistarea putând fi făcută prin teste de screening.

Screening-ul cancerului de col uterin depistează celulele anormale în stadii incipiente, când pot fi îndepărtate ușor, prevenind apariția cancerului de col uterin.

Toate femeile trebuie să participe regulat la screening în perioada 25-64 de ani. La început, este indicat ca testarea să fie făcută o dată pe an. După două rezultate consecutive normale, testul este indicat o dată la trei ani.

Vaccinarea reduce riscul de apariție al cancerului de col uterin, dar nu elimină necesitatea efectuării screening-ului. Împreună, screening-ul și vaccinarea, reprezintă cea mai eficientă protecție împotriva cancerului de col uterin.

Screening-ul cancerului de col uterin urmărește să determine prezența sau absența celulelor anormale aflate în stadii inițiale, înainte de a se transforma în celule canceroase (maligne). Odată ce s-a produs malignizarea, tratamentul este mai dificil și cu o rată de succes mai scăzută.

 

Cine poate face cancer de col uterin?

Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri de virus uman Papilloma (HPV). Din cele o sută de tipuri de HPV, 15 pot determina apariția cancerului de col uterin. Majoritatea adulților sunt infectați la un anumit moment pe parcursul vieții, dar infecția dispare fără tratament și fără nicio manifestare. Dacă, în schimb, virusul nu este înlăturat de organism, poate crește riscul de apariție a cancerului de col uterin.

Întrucât infecțiile cu HPV sunt frecvente, orice femeie activă sexual este expusă riscului de infectare cu HPV oncogen, infecție ce ar putea determina cancerul de col uterin.

Specialiştii spun că pot crește riscul de apariție a cancerului de col uterin și fumatul (femeile care fumează prezintă un risc dublu de a dezvolta cancer de col uterin), imunosupresia (infecția cu HIV, virusul care provoacă SIDA, determină progresia mai rapidă a unei leziuni pre-canceroase; medicația pentru boli autoimune și cea post-transplant crec riscul de a dezvolta cancer de col uterin), infecția cu Chlamydia (o infecție cu transmitere sexuală adesea asimptomatică), dieta săracă în fructe și legume, obezitatea, sarcinile multiple (femeile cu mai mult de trei sarcini duse la termen au un risc crescut de cancer de col uterin), vârsta tânără la prima naștere (femeile care au născut la vârste mai tinere de 17 ani au un risc dublu de a dezvolta cancer de col uterin, față de femeile care au născut la peste 25 ani), istoricul familial de cancer de col uterin. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code