Economie

Sute de persoane din toată ţara au participat la selecţia organizată în Teleorman pentru contracte de muncă în Spania

Monica DUMITRESCU

Aproximativ 550 de persoane din 21 de judeţe şi Bucureşti au participat la selecţia pentru contracte de muncă în domeniul agricol în Spania, organizată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă la începutul acestei săptămâni la Alexandria. Selecţia a fost realizată prin reţeaua Eures, chiar de angajatorul din Spania, din rândul persoanelor înscrise în baza de date.

Cum era de aşteptat, cele mai multe persoane, 154, au venit din Teleorman, însă cei aproape 40 de euro oferiţi pentru o zi de muncă la cules de căpşuni, pe o perioadă de minim 3 luni, au determinat persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate să parcurgă sute de kilometri. Au bătut drumul până la Alexandria şi au dormit prin gări sau pe unde au apucat zeci de persoane din Botoşani, Suceava, Iaşi, Vaslui, Vrancea, Neamţ, Timiş, Constanţa, Tulcea, Brăila. De asemenea, au fost zeci de persoane din Călăraşi, Buzău, Prahova, Giurgiu, Ialomiţa, Dâmboviţa, Sibiu. Pentru a ajunge la timp la selecţie, unii dintre ei au plecat de acasă încă de duminică dimineaţa.

Potrivit organizatorilor, mai multe persoane din cele mai îndepărtate judeţe au ajuns la Alexandria încă de duminică seara, sau în cursul nopţii de duminică spre luni, acestora permiţându-li-se accesul în incinta Sălii Polivalente unde li s-a asigurat pază şi asistenţă medicală în caz de nevoie. “Nu puteam să îi lăsăm să stea toată noaptea afară în ploaie”, a spus directorul AJOFM Teleorman, Nelu Ionel Oprea.

Toate persoanele prezente la selecţia de luni, 26 ianuarie, au intrat la interviu pe baza unor bonuri de ordine. Aceştia au fost informaţi cu privire la condiţiile ofertei angajatorului, numărul de ore lucrate, salariul oferit, contribuţiile datorate, au primit informaţii despre cazare şi datele de contact al Ataşatului pe probleme de muncă, din cadrul Ambasadei României din Spania. Participanţii la interviu au completat şi un chestionar de satisfacţie privind serviciile de ocupare oferite. Lipsa experienţei în domeniu nu a fost un impediment, cei mai mulţi dintre cei selectaţi declarând că este pentru prima dată când merg la muncă în afara graniţelor ţării. Un cazier curat a fost unul dintre cele mai importante criterii de selecţie.

”Sunt pentru prima oară la o selecţie şi sunt foarte bucuroasă că am fost selectată. Am plecat de ieri, de la 12, de acasă, am venit cu trenul şi am dormit în gară”, a spus o persoană venită din Vaslui. Tot din Moldova a venit şi Mirea Vasilica, de 39 de ani, care, după ce şi-a crescut copiii, a încercat de mai multe ori să se angajeze şi nu a reuşit. “La noi e sărăcie mare. Nu am mai fost la cules de căpşuni, dar mă voi descurca. Sunt obişnuită cu munca câmpului, că sunt de la ţară”, a spus femeia, mulţumită că a fost admisă.

Locurile de muncă sunt oferite de o firmă din Spania care activează în domeniul agriculturii şi care vrea să angajeze 800 de români la cules de căpşuni în zona Huelva, începând cu luna februarie 2015. Persoanele selectate vor câştiga 39,48 de euro brut pe zi. Banii vor fi achitaţi o dată la două săptămâni prin transfer bancar. Cazarea este oferită de către angajator în schimbul achitării sumei de un euro pe zi. Angajatorul plăteşte transferul către locul de muncă. Românii vor munci aproximativ şase ore şi jumătate pe zi, 39 de ore pe săptămână, şi vor avea o zi liberă. Programul de lucru va începe începe la primele ore ale dimineţii, iar pe parcursul zilei de muncă există o pauză de o jumătate de oră.

“Este un contract de muncă sezonieră pentru minim 3 luni, el se poate prelungi în funcţie de voinţa omului, dar şi de posibilităţile angajatorului. Este un contract standard, conform contractului colectiv de muncă în Spania, pentru o durată de 39 de ore pe săptămână, cam 6 ore şi jumătate pe zi la 39,48 euro/zi.

Sunt destule locuri, avem 800 de locuri declarate, dar există posibilitatea să fie recrutate şi mai multe persoane”, a declarat Camelia Mihalcea, manager Eures.

DSCF1111DSCF1112

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.