Social

Sute de elevi teleormăneni se mută anual dintr-o şcoală în alta

Numărul elevilor care migrează anual dintr-o şcoală în alta este în creştere în Teleorman. Potrivit Raportului privind starea învăţământului dat publicităţii de Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman săptămâna trecută, în anul şcolar 2012-2013 s-au mutat dintr-o şcoală în alta pe raza judeţului 894 de elevi, cu 64 mai mulţi decât cu un an înainte. Cei mai mulţi elevi care au schimbat şcoala în cursul anului şcolar trecut sunt din învăţământul primar, respectiv 366, şi din învăţământul gimnazial, 330, însă şi în rândul liceenilor sunt 154 de cazuri, iar în rândul elevilor din clasa pregătitoare 44 de cazuri. Acestora li se adaugă alţi 232 de elevi teleormăneni din toate ciclurile de învăţământ, care s-au transerat la şcoli din alte judeţe: 10 elevi din clasa pregătitoare, 126 din învăţământul primar, 98 din învăţământul gimnazial şi 7 din liceu. Mai grav este că numărul elevilor care au venit în şcolile teleormănene este cu 41 mai mic decât al celor care au plecat.

În contextul finanţării per capita conform noii legi a învăţământului, plecarea elevilor dintr-o şcoală în alta modifică situaţia financiară a unităţilor de învăţământ. Cele în care numărul elevilor care vin este mai mare decât al celor care pleacă au de câştigat, însă cele în care situaţia este inversă fondurile se micşorează substanţial.

Finanţarea învăţământului per capita dezavantajează în primul rând unităţile de învăţământ din mediul rural care au mai puţini elevi. Din acest motiv, sindicatele din învăţământ au cerut în repetate rânduri renunţarea la această prevedere din Legea 1 a educaţiei. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.