Economie

Sucuri etichetate eronat, abuziv sau confuz depistate în magazinele din Teleorman

În perioada 28 iulie-15 august 2014, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat o acţiune de control privind conformitatea şi modul de etichetare, prezentare şi publicitate a băuturilor răcoritoare, a sucurilor şi nectarurilor de fructe.

Au fost controlaţi 734 operatori economici (75 distribuitori, 618 magazine, 30 staţii benzinăşi 12 producători), din care la un număr de 498 dintre aceştia (peste 68%) au fost constatate deficienţe. A fost verificată o cantitate de 900.000 litri produse (95 mii litri sucuri, 50 mii litri nectaruri şi 755 mii litri băuturi răcoritoare), dintre care aproximativ 106 mii litri nu se încadrau în prevederile legale în vigoare, privind protecţia consumatorilor.

S-au dispus oprirea temporară de la comercializare a 99.000 litri de băuturi răcoritoare, nectaruri şi sucuri din fructe în valoare de 178.00 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivăşi retragerea de la comercializare a 1.430 litri de băuturi răcoritoare, nectaruri şi sucuri din fructe în valoare de circa 3.521 lei care erau improprii consumului uman (produse depozitate în condiţii improprii sau cu data durabilităţii minimaledepăşită) şi aplicarea de 543 sancţiuni contravenţionale, dintre care 336 amenzi în valoare de 845.150 lei şi 207 avertismente pentru încălcareareglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Principalele abateri constatate au fost cu privire la calitatea produselor, abateri cu privire la lipsa informaţiilor obligatorii, abateri cu privire la respectarea condiţiilor privind depozitarea şi comercializarea băuturilor răcoritoare, a sucurilor şi nectarurilor de fructe, precum şi abateri cu privire la afişarea preţurilor.

La nivelul judeţului Teleorman, inspectorii CJPC au depistat abateri constând în lipsa menţiunii “cu zahăr şi îndulcitor/ îndulcitori” sau “cu îndulcitori” din denumirea produsului, deşi aceştia se regăseau în lista ingredientelor. De asemenea, în Teleorman s-a descoperit la comercializare suc “banana”şi suc “portocală”, provenienţă Bulgaria, la care în denumirea produsului nu se specifica faptul că produsul conţine îndulcitori conform specificaţiilor de pe etichetă. Înscrierea pe etichete a unor afirmaţii eronate, abuzive sau confuze s-au depistat de asemenea la comercializarea unor produse în Teleorman. Este vorba de o băutură răcoritoare necarbogazoasă cu suc de portocale şi piersici, produsăîn România, la care în denumirea produsului se specifica suc de portocale şi piersici, dar în lista ingredientelor erau menţionate: apă, zahăr, suc obţinut din concentrat de fructe minim 5,5% (mere 2,7%, portocale 2,7%, piersici 0,15%), arome, despre mere nefăcându-se nicio referire prin ilustraţii sau în denumirea produsului.Lipsa înscrierii categoriei aditivilor utilizaţi în fabricaţie a fost depistată pentru acidul citric din lista ingredientelor la o băutură răcoritoare carbogazoasă, ambalată la 33 cl, expusă la comercializare sucurile “banană” şi “portocală”, provenienţă Bulgaria. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.