Social

Subiecte Bacalaureat 2015. Caracterizarea unui personaj din Creangă, Preda sau Călinescu – real, relaţia dintre două personaje într-un roman interbelic – uman

Monica DUMITRESCU

Absolvenţii de liceu din acest an şi cei din seriile anterioare care nu au promovat Bacalaureatul au susţinut luni, 29 iunie, prima probă scrisă din această sesiune, proba la limba şi literatura română. Subiectele au fost pe placul majorităţii candidaţilor, în special pentru absolvenţii profilului real, care la subiectul al III-lea au avut de caracterizat un personaj la alegere din operele lui Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu, studiate în liceu. La primul subiect, elevii de la real au primit un text dramatic – un fragment din “Trei generaţii”, de Lucia Demetrius – pe baza căruia trebuiau să răspundă la mai multe întrebări: să numească un sinomim pentru cuvintele socoteai şi deştepţi, să explice rolul unei cratime, să construiască un enunţ în care să existe o locuţiune sau o expresie care să conţină cuvântul viaţă, să precizeze o temă a discuţiei dintre personajele textului dat. De asemenea, elevii aveau de transcris două cuvinte care sunt mărci ale adresării directe, să menţioneze o modalitate de caracterizare a personajului feminin, să prezinte rolul notaţiilor autorului în text, să ofere două argumente că textul dat aparţine genului dramatic şi să comenteze o secvenţă din text. La subiectul al doilea candidaţilor li s-a cerut să scrie un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa practicării unui sport la orice vârstă, respectând mai multe cerinţe.

Subiectul I de la profilul uman şi pedagogic a fost asemănător cu cel de la profilul real, pornind de la un fragment din “Ultima oră” de Mihail Sebastian, candidaţii au avut de rezolvat mai multe cerinţe, să menţioneze câte un sinonim potrivit sensului din text pentru cuvintele pomeneşte şi trecută, rolul unei virgule, să prezinte rolul notaţiilor autorului din textul dat etc. La subiectul al doilea candidaţii de la uman au avut de scris un text argumentativ despre rolul scriitorilor în societate, iar la subiectul al treilea să scrie un eseu în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman interbelic.

La ieşirea din centrele de examen, candidaţii teleormăneni s-au declarat mulţumiţi de subiecte, însă rezervaţi în ceea ce priveşte nota pe care urmează să o ia la această probă. Majoritatea cred că vor promova proba, chiar dacă nu cu notă foarte mare.

“A fost uşor, am scris la toate cele trei subiecte câte ceva. Cred că iau 5, poate chiar 6”, a declarat un absolvent al profilului filologie din Alexandria.

Profesorii de limba română spun că subiectele nu au fost nici uşoare, nici grele, de nivel mediu, care dau posibilitatea oricărui candidat să obţină o notă bună, dacă s-a pregătit. La profilul real, faptul că au avut de ales între personajele din mai multe opere situate a dat posibilitatea să se descurce şi celor care au învăţat pe sărite.

 

Peste două sute de absenţi şi trei eliminaţi la prima probă scrisă în Teleorman

 

Pentru susţinerea probei scrise la limba şi literatura română, în Teleorman s-au înscris 3066 de candidaţi din totalul de 3472, restul având proba recunoscută din sesiunile anterioare. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, la prima probă scrisă au fost înregistraţi 225 de absenţi. Alţi trei candidaţi, unul de la centrul de examen organizat la Colegiul Naţional “Al. D. Ghica” din Alexandria, unul de la Liceul Teoretic Zimnicea şi altul de la Liceul “Virgil Madgearu” din Roşiorii de Vede au fost eliminaţi din examen după ce au fost surprinşi copiind sau cu telefoane mobile sau alte materiale de inspiraţie asupra lor. Cei trei candidaţi vor putea relua examenul de bacalaureat abia în sesiunea din toamna anului 2016, în următoarele două sesiuni, conform metodologiei, neavând dreptul să mai susţină examenul.

 

La Turnu Măgurele au fost folosite subiectele de rezervă

 

Comisia Judeţeană de Bacalaureat a solicitat Ministerului Educaţiei să aprobe utilizarea subiectelor de rezervă pentru un candidat de la Colegiul Naţional “Unirea” din Turnu Măgurele, care, din motive personale, a întârziat la prima probă scrisă. Solicitarea a fost aprobată, astfel că pentru absolventul cu pricina, care a susţinut proba scrisă la limba şi literatura română începând cu ora 13.00, au fost desfăcute subiectele de rezervă.

 

Urmează proba de foc pentru candidaţii teleormăneni

 

Examenul de Bacalaureat continuă miercuri, 1 iulie, cu proba obligatorie a profilului. Absolvenţii profilului real susţin această probă la matematică, disciplină care ridică cele mai mari probleme candidaţilor teleormăneni, în timp ce absolvenţii profilului uman la istorie. Potrivit reprezentanţilor ISJ, în Teleorman s-au înscris pentru susţinerea celei de-a doua probe scrise în această sesiune în total 3171 de candidaţi (2298 la matematică şi 873 la istorie). Proba la alegere a profilului şi specializării, ultima în cadrul acestei sesiuni, se va desfăşura pe 3 iulie. Candidaţii au avut de ales între mai multe discipline la cea de-a treia probă scrisă, însă cei mai mulţi absolvenţi ai profilului real au ales biologia (1572), cei de la profilul uman optând în masă pentru geografie. Puţini au fost cei care s-au încumetat să susţină proba la alegere dintre disciplinele profilului la informatică, fizică-chimie, logică şi argumentare, sau alte discipline reprezentative pentru profilurile absovite.

 

Lucrările candidaţilor teleormăneni, corectate în alt judeţ

 

Pentru eliminarea oricărei suspiciuni, Ministerul Educaţiei a stabilit cu câteva zile în urmă, ca lucrările la probele scrise să fie corectate în alt judeţ decât cel în care au fost susţinute. Din acest motiv, afişarea primelor rezultate a fost amânată cu o zi, faţă de calendarul iniţial. Astfel, candidaţii vor afla notele pe care le-au obţinut pe 7 iulie, până la ora 16.00. Tot în aceeaşi zi, până la ora 16.00, se vor putea depune contestaţiile. Soluţionarea contestaţiilor se va face între 7 şi 9 iulie, iar afişarea rezultatelor finale se va face pe data de 10 iulie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.