Social

Stimulent în valoare de 1.150 de lei pentru angajații centrelor de îngrijire care au fost izolați la locul de muncă

Angajații care lucrează în centrele de îngrijire de copii sau de bătrâni și care au fost izolați preventiv la locul de muncă, în perioada stării de urgență, vor primi un stimulent în valoare de 1.150 de lei, de la stat, se arată într-o ordonanță de urgență a Guvernului, publicată, săptămâna trecută în Monitorul Oficial. Stimulentul se acordă în contextul în care angajații centrelor de îngrijire au fost obligați să se carantineze preventiv la locul de muncă, în perioada stării de urgență, după ce prin Ordonanța Militară nr. 8/2020, s-a interzis suspendarea activității serviciilor sociale de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire a vârstnicilor, adulților și copiilor. Atunci, ca măsură de prevenire a răspândirii infectării cu coronavirus, s-a instituit măsura carantinării pentru 14 zile la locul de muncă a angajaților care lucrează în astfel de centre de îngrijire.

Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, stimulentul de risc se acordă o singură dată și nu poate fi fracționat, iar pentru a-l primi angajații trebuie să lucreze în centre de îngrijire acreditate, cu servicii sociale licențiate sau care să dețină aviz de înființare ori un plan de restructurare avizat.

Salariații centrelor de bătrâni sau de copii, care îndeplinesc criteriile prevăzute de actul normativ, își vor primi banii de la centrele de îngrijire, care vor deconta, la rândul lor, banii de la stat, în baza unei solicitări și a unei liste nominale; listă ce va cuprinde numele angajaților și numărul de zile de izolare efectuate la locul de muncă.

Starea de urgență a fost decretată de președintele Klaus Iohannis pe data de 16 martie și s-a încheiat la data de 14 mai, când a fost înlocuită cu starea de alertă.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.